Porošenko sola sagraut separātistus Ukrainas austrumos

© scanpix

Ukrainas jaunievēlētais prezidents Petro Porošenko solījis apspiest Krievijas atbalstīto bruņoto separātistu pretestību Ukrainas austrumos.

"Mēs izbeigsim šo teroru," trešdien publicētā intervijā Vācijas laikrakstam "Bild" norādījis svētdien aizvadīto Ukrainas prezidenta vēlēšanu uzvarētājs, piebilstot, ka pašreiz pret Ukrainu tiekot vests īsts karš.

"Es varu jums teikt, ka operācija beidzot ir pa īstam sākusies," paziņoja Porošenko, norādot, ka mērķis ir aizturēt separātistu līderus un saukt viņus tiesas priekšā.

Situācija Austrumukrainā saasinājās pirmdien, kad krievu algotņu un prokrievisko separātistu kaujinieku kaujās ar Ukrainas valdības spēkiem par Doņeckas lidostu, kuru bija sagrābuši teroristi, gāja bojā 36 cilvēki un 31 tika ievainots.

Pirmdienas vakarā Doņeckā pazuda arī četri Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji - Dānijas, Igaunijas, Turcijas un Šveices pilsoņi.

Dānijas valdība otrdien informēja, ka novērotājus aizturējuši prokrieviskie separātisti.

Savukārt separātisti šodien paziņojuši, ka nav saistīti ar novērotāju pazušanu, un sākuši viņu meklēšanu.

Ukrainā nedēļas nogalē uzturējās vairāk nekā 1000 novērotāju no EDSO un citām starptautiskajām organizācijām, uzraugot svētdien notikušās prezidenta vēlēšanas.

Doņeckā vēlēšanu norisi izjauca prokrieviskie kaujinieki, kas ieņēma un izdemolēja vēlēšanu iecirkņus.

Pasaulē

ASV vēlas, lai Izraēlas un Libānas kaujinieku grupējuma "Hizbollah" karš beigtos pēc iespējas ātrāk, pirmdien apliecināja īpašais ASV sūtnis Eimoss Hohstīns, vienlaikus mudinot pildīt ANO rezolūciju, kurā grupējumam pieprasīts atkāpties no Libānas dienvidiem.