ASV aicina savus pilsoņus pamest Lībiju

© Scanpix

ASV Valsts departaments otrdien aicinājis Savienoto Valstu pilsoņus nekavējoties pamest Lībiju un izvairīties no došanās uz šo valsti.

"Drošības situācija Lībijā saglabājas neprognozējama un nestabila. (..) Lībijas valdība nav spējusi adekvāti izveidot savu armiju un policijas spēkus un uzlabot drošību pēc 2011.gada revolūcijas," norādīts ASV Valsts departamenta izdotajā paziņojumā.

Drošības apsvērumu dēļ samazināts arī darbinieku skaits ASV vēstniecībā Tripolē, līdz ar to vēstniecība spēj piedāvāt tikai "ļoti ierobežotus pakalpojumus" ASV pilsoņiem Lībijā, norādīts paziņojumā.

Otrdien ASV amatpersonas arī ziņoja, ka Vašingtona nosūtījusi uz Lībijas piekrastes ūdeņiem desantkuģi gadījumam, ja radīsies nepieciešamība evakuēt no Lībijas ASV vēstniecību.

Karakuģis "USS Bataan" pie Lībijas ieradīsies "tuvāko dienu" laikā, norādīja kāda vārdā neminēta amatpersona.

Uz "USS Bataan" klāja atrodas atrodas aptuveni 1000 jūras kājnieku un vairāki helikopteri.

Kopš 2011.gada augustā NATO aviācijas atbalstītie nemiernieki gāza pulkveža Muamara Kadafi režīmu, Lībijā tā arī nav izdevies ieviest efektīvu valsts pārvaldi un likuma varu.

2012.gada septembrī uzbrukumā Savienoto Valstu konsulātam Bengāzī Lībijas austrumos tika nogalināts ASV vēstnieks Kriss Stīvenss un vēl četri amerikāņi.