Ukrainas prezidenta vēlēšanu rezultātus iznīcinātu vīrusu programma

Ukrainas Nacionālās drošības pārvalde atradusi Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) serveros vīrusu, kas iznīcinātu svētdien, 25.maijā paredzēto prezidenta ārkārtas vēlēšanu rezultātus ziņo „RBK Ukraina”.

Kā pavēstījis Ukrainas drošības dienesta vadītājs Valentīns Naļivaičenko, šo programmu ar vīrusu Centrālajai vēlēšanu komisijai piedāvājusi iepriekšējā vadība.

„Vakar tika iznīcināta faktiski inficēta programma, kuru iepriekšējā valdība nelikumīgi piedāvājusi CVK. 25.maijā šis vīruss iznicinātu vēlēšanu rezultātus. Tas ir likvidēts,” sacījis Naļivaičenko.Pēc viņa teiktā, programmatūra CVK ir mainīta un tagad serveri ir drošībā.

Ukrainas drošības dienests šo vīrusu likvidējis.

Savukārt, Ukrainas prokuratūra jau ierosinājusi 20 lietas saistībā ar demokrātisku vēlēšanu procesa pārkāpumiem noziedzīgiem nodarījumiem, šodien brīfingā pavēstījis  Ukrainas ģenerālprokurora vietnieks Nikolajs Gološma.

Kā norāda Gološma, bandītiskie grupējumi, kas darbojas Ukrainā visādos veidos cenšas kavēt un izjaukt demokrātiskas vēlēšanas. Viņi uzbrūk vēlēšanu iecirkņiem, izņem tajos visus dokumentus, sadauza esošos tehnikas līdzekļus un dažviet nolaupa atsevišķu partiju pārstāvjus vai vēlēšanu komisiju darbiniekus.

"Līdz 23. maijam jau reģistrēti 454 noziedzīgi nodarījumi, to skaitā ir ēku sagrābšana, ceļu bloķēšana, iedzīvotāju iebaidīšana un citi,"norāda Golomša

Saistībā ar terorisma draudiem ierosinātas 25 krimināllietas.

Jau vēstīts, ka krīze Ukrainā sākās 21.novembrī, kad toreizējais prezidentes Viktors Janukovičs nolēma priekšroku dot ciešākai sadarbībai ar Krieviju, nevis Eiropas Savienību. Kijevā sākās portesti, kas pārauga vardarbīgās sadursmēs ar milicijas specvienību. Visasiņainākās kaujas notika februāra vidū, kad bojā gāja 75 līdz pat 100 cilvēki.

Pēc trīs asinsizliešanas dienām, 22.februārī Augstākā Rada atlaida prezidentu. Prezidenta ārkārtas vēlēšanas paredzētas 25.maijā. 

Pēc politiskās krīzes Krievija faktiski anektēja Krimu, un pēc tam prokrieviski noskaņotie kaujinieki sāka nemierus arī Austrumukrainā, kur valdības spēki joprojām īsteno pretterorisma operāciju, taču pastāv bažas par prezidenta vēlēšanu norisi Austrumukrainas apgabalos.