Irānas hakeri uzlauzuši tviteri

Populārā mikroblogošanas vietne "twitter.com" šorīt uz īsu laiku bija pārstājusi darboties, un, atverot tās adresi, parādījās uzraksts, ka mājaslapu uzlauzusi "Irānas kiberarmija".

Paša tvitera oficiālajā blogā atzīts, ka radušies pārrāvumi lapas darbībā, tomēr nesniedzot detaļas nedz par to, kā kiberuzbrukums noticis, nedz kas par to ir atbildīgs.

"Kad mēs pirms kāda brīža tvītojām, uz laiku bija mazinājusies tvitera DNA ierakstu kvalitāte, bet tagad tie ir salaboti," blogā raksta viens no tvitera izveidotājiem Bizs Stouns. "Kad būs notikusi plašāka izmeklēšana, mēs sniegsim izvērstāku informāciju."

Tehnoloģijas jautājumiem veltītie blogi, arī "TechCrunch", vēstī, ka tviteris nav darbojies aptuveni stundu, sākot no plkst.8 pēc Latvijas laika.

Šīs stundas laikā vietnē bija redzams zaļš karogs un ar sarkans teksts - "Irānas kiberarmija" un "Šo vietni uzlauzusi Irānas kiberarmija".

Uzlauztās vietnes ekrānkadrā, kas ievietots mājaslapā "flickr.com", lasāms plašāks zem attēla ievietots teksts: "ASV uzskata, ka viņi ar savu pieeju kontrolē un vada internetu. Bet viņi nekontrolē! Mēs ar savu spēku kontrolējam un vadām internetu, tāpēc necentieties musināt Irānas tautu. Kura valsts tagad ir embargo sarakstā? Irāna? ASV? Mēs viņus iespiedīsim embargo sarakstā."

"TechCrunch" norāda, ka šie traucējumi ietekmējuši "Google" meklēšanas procesu, kad meklēta informācija par tviteri. Meklēšanas rezultātos līdzās tekstam persiešu valodā bija lasāms - "Šo vietni uzlauzusi Irānas kiberarmija".

Persiešu tekstā bijis paskaidrots, ka lapas uzlaušana ir reakcija uz tvitera iejaukšanos "manas valsts" iekšējās lietās, iejaukšanos, kas notikusi pēc ASV varasiestāžu rīkojuma, teikts teksta tulkojumā, ko veikusi vietne "TechCrunch".

Pasaulē

Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jomā Žuzeps Borels paudis nožēlu, ka neviena vara, tostarp ASV, nevar "apturēt" Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, kurš apņēmies iznīcināt kaujiniekus Gazas joslā un Libānā.