Maskava noraida iespējamās sarunas ar Ukrainu pirms gāzes parāda nomaksas

Maskava pirmdien noraidīja iespējamību iesaistīties sarunās ar Ukrainu par jaunu gāzes piegāžu cenu, iekams Kijeva nebūs nomaksājusi ievērojamo parādu par saņemto dabasgāzi.

Šāds Maskavas paziņojums raisījis bažas, ka Krievija varētu nākamajā mēnesī pārtraukt dabasgāzes piegādes Ukrainai, kas apdraudētu arī gāzes piegādes vismaz 18 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

"Mēs norādām, ka, lai varētu runāt par kaut kādu kompromisu, vispirms jānomaksā parādi," apliecināja Krievijas enerģētikas ministra vietnieks Anatolijs Janovskis. "Nomaksājiet parādus, un tad mēs par kaut ko varam vienoties."

Ukraina līdz šim atteikusies nokārtot savas saistības, kuru apmērs, pēc Krievijas Enerģētikas ministrijas datiem, sasniedzis 3,51 miljardu dolāru, šādi protestējot pret Maskavas lēmumu teju dubultot Kijevai noteikto maksu par dabasgāzi.

Krievija ceturtdien paziņoja, ka, sākot no 1.jūnija, Ukrainai par dabasgāzes importu tiks pieprasīta priekšapmaksa.

Pirmdien Briselē paredzēta Ukrainas, Krievijas un ES pārstāvju sanāksme, kurā paredzēts pārrunāt iespējamību sarīkot trīs pušu ministru līmeņa sanāksmi, lai apspriestu domstarpības gāzes piegāžu jautājumos.

Pirmajā šajā sarunu raundā, kas pagājušajā nedēļā notika Varšavā, tika panākta vienošanās, ka Krievija nesamazinās gāzes eksporta apmēru, kamēr norisināsies sarunas.

Teju 15% no visas Eiropā patērētās gāzes piegādā Krievija caur Ukrainas teritoriju.

Svarīgākais