Ceļojot uz Norvēģiju, aicina izmantot pasi, nevis personas apliecību

© F64

Ārlietu ministrija aicina Latvijas iedzīvotājus, dodoties ceļojumā uz Norvēģiju, izmantot pasi, nevis personas apliecību, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu par Eiropas Savienības (ES) pilsoņu un viņu ģimenes locekļu tiesībām brīvi pārvietoties un uzturēties dalībvalstu teritorijā Latvijas pilsoņi ES un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs var ieceļot ar pasi vai personas apliecību, Norvēģijā apliecības netiek atzītas kā derīgs ceļošanas dokuments Latvijas pilsoņiem.

Norvēģijas vēstniecība Latvijā līdz šim nav Ārlietu ministrijai sniegusi sīkākus skaidrojumus, kāpēc personas apliecība netiek atzīta kā ceļošanai derīgs dokuments. Tāpēc ministrija ir vērsusies Norvēģijas kompetentajās iestādēs ar lūgumu sniegt skaidrojumu, kāpēc Latvijas pilsoņiem liegts ieceļot Norvēģijā ar personas apliecībām, neskatoties uz direktīvā noteikto.

Līdz situācijas atrisināšanai Ārlietu ministrija lūdz Latvijas pilsoņus ceļošanai uz Norvēģiju izmantot pasi.

Ministrija arī aicina personas, kuras skāruši Norvēģijas ierobežojumi attiecībā uz ieceļošanu ar personas apliecībām, par atgadījumu informēt arī Eiropas Komisiju un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociāciju.

Līdzīga situācija bija izveidojusies ar Latvijas pilsoņu ceļošanu uz Islandi - Latvijas pilsoņiem tika atteikta ieceļošana valstī, ja personu ceļošanas dokumentu derīguma termiņš bija mazāks nekā trīs mēneši pēc plānotās izceļošanas no Islandes. Latvijas konsulārā dienesta darbības rezultātā Islande veica grozījumus nacionālajos normatīvajos tiesību aktos, nodrošinot pilnu atbilstību direktīvai.

Pasaulē

Miera sarunas, kuru rezultātā Krievija leģitimizētu kontroli pār okupētajām Ukrainas teritorijām, būtiski iedragātu pašreizējo starptautisko sistēmu, tai skaitā Rietumvalstu kā galveno noteikumu uzturētāju uzticamību un prestižu, savā jaunākajā rakstā secinājis Satversmes aizsardzības birojs (SAB).

Svarīgākais