Timčuks: Sadursmes Odesā koordinēja Krievija

© Publicitātes

Vakar, 2. maijā, notikušajā ugunsgrēkā Odesas Arodbiedrību namā un konfrontācijā starp Ukrainas vienotības atbalstītājiem un prokrieviski noskaņotajiem aktīvistiem,kurā kopumā gājuši bojā 42 cilvēki un cietuši vēl 125 cilvēki vainojami Krievijas spēki, savā Facebook kontā norāda Ukrainas Politiski militāro pētījumu centra vadītājs Dmitrijs Timčuks.

"Jau no marta sākuma mēs konstatējām Piedņestrā vairāku Krievijas ultranacionālo organizāciju, karavīru un kazaku pieplūdumu. Savukārt aprīlī Moldovā no Krievijas ieradās grupas sportiskas miesas būves jaunekļu, kuri tālāk devās uz Piedņestras reģionu, viņus pavadīja Krievijas Federācijas Federālā drošības dienesta (FDD) un  Krievijas bruņoto spēku Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) izlūkošanas un diversiju grupas pārstāvji. Maija sākumā Piedņestras reģionā jau bija ap 1700 krievu kareivju un 2200 FDD koordinētu personu no dažādām Krievijas organizācijām," norāda Timčuks.

"Pēc mūsu ziņām no aprīļa beigām Ukrainas teritorijā iesūtīto Krievijas specdienestu un provokatoru grupu galvenais uzdevums bija kopā ar vietējām separātistu grupām destabilizēt situāciju Ukrainas dienvidos, galvenokārt Odesā.

Operācijas galvenais uzdevums bija vietējo varas organizāciju ieņemšana, kas tika plānota 9. maijā, kad zem ideoloģiskajiem Uzvaras dienas lozungiem rastos izdevība iniciēt prokrieviski noskaņotās iedzīvotāju daļas aktivitāti. Pēc taktisko panākumu sasniegšanas Odesā tālākas darbības ar "Putina tūristu"palīdzību tiktu iniciērtas Hersonā un Nikolajevā.

Taču aktīvās Ukrainas pretterorisma operācijas gaita Slavjanskā piespieda Krievijas valdību forsēt notikumus Ukrainas dienvidos ar nolūku piespiest Ukrainas armiju un aizstāvjus pārsviest spēkus no Donbasas uz Odesu. Šīs briesmīgās provokācijas traģisko iznākumu mēs redzējām vakar Odesā," uzsver Timčuks.

 

Pasaulē

Spānijā šobrīd jo īpaši pastiprinājušies prettūrisma protesti no vietējo iedzīvotāju puses, kuri vairs nespēj izturēt pārmērīgā tūrisma radītās sekas - īpaši smagi tas jūtams Barselonā un Maljorkā, raksta “Reuters”.