Ugunsgrēkā Odesas Arodbiedrību namā gājuši bojā 38 cilvēki

© Scanpix/AFP

Turpinoties konfrontācijai starp Ukrainas vienotības atbalstītājiem un prokrieviski noskaņotajiem aktīvistiem, ugunsgrēkā pilsētas Arodbiedrību nama ēkā gājuši bojā 38 cilvēki, vēsta UNIAN.

30 no viņiem saindējušies ar tvana gāzi, vēl astoņi nositušies, lecot pa ēkas logiem.

Uguns izplatījusies otrajā un ceturtajā stāvā.  No ēkas tiek evakuēti cilvēki.

Ugunsgrēku izdevies apdzēst, bet 50 cietušie, tai skaitā desmit tiesībsargāšanas iestāžu darbinieki, vērsušies pēc palīdzības pie mediķiem. Notikuma vietā ieradusies arī specvienība, kas arestējusi  vairākus  separātistus.

 Kā aģentūrai UNIAN stāstījusi Odesas apgabala Milicijas pārvaldas priekšnieka palīdze, bojāgājušo precīzs skaits nav zināms. Slimnīcā pēc palīdzības vērsušies 40 cietušie, ievainoti desmit milicijas darbinieki.

Tiek ziņots, ka ugunsgrēkā sadeguši 15 Krievijas pilsoņi un 5 personas, kas ieradušās no pašpasludinātās Piedņestras republikas, ziņo UNIAN.Uz Odesu dosies valdības komisija, ko vadīs Ukrainas premjerministra pirmais vietnieks Vitālijs Jarema, paziņojis iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs.

2. maijā Odesā vairāki tūkstoši Ukrainas vienotības piekritēju, tostarp divu futbola klubu līdzjutēji, piektdien pulcējās uz demonstrāciju pilsētas centrā, kur ieradās arī ar nūjām un vairogiem bruņojušies separātistu piekritēji sejas maskās. Viņu starpā izraisījās sadursme, kurā saskaņā ar milicijas sniegto informāciju laisti darbā akmeņi, Molotova kokteiļi un petardes. Miličiem izdevās puses nošķirt, bet pēc kāda laika sadursmes atsākās citā vietā. Ukrainas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka sadursmēs Odesas centrā zaudējuši dzīvību četri cilvēki, un viens no viņiem miris no šauta ievainojuma. Cietušo vidū ir arī žurnālisti.

Vēlāk futbola fani Odesā nodedzināja prokrievisko aktīvistu teltis un sāka nojaukt viņu uzceltās barikādes. Kā ziņojis izdevums "Dumskaja.net", pēc tam prokrieviskie aktīvisti pārcēlušies uz tuvējo Arodbiedrību namu un no jumta metuši Molotova kokteiļus, bet no neliela nocietinājuma pie ēkas ieejas - akmeņus un petardes. Savukārt kāda no ārpuses raidīta degmaisījuma pudele esot ielidojusi pa nocietināto ieeju un ēka sākusi degt. Mediji arī ziņo, ka ugunsdzēsēju mašīnas ieradušās tikai pēc 25 minūtēm, lai gan viņu bāze atrodas pavisam netālu.

Aģentūrai UNIAN norāda, ka no Arodbiedrību nama jumta apšaudīti Ukrainas vienotības atbalstītāji, kas atradās laukumā. Bojāgājušie pie ēkas apklāti ar Ukrainas karogiem.

Odesas milicija tikmēr risina sarunas ar separātistiem, kuri ieņēmuši kādu tirdzniecības centru. No ārpuses ēku bloķējuši Ukrainas vienotības atbalstītāji, uzskatot, ka tur slēpjas snaiperi, kas pirms tam atklājuši uguni uz viņu demonstrācijas dalībniekiem.

Odesas slimnīcās piektdien līdz plkst.23.00 nogādāts 161 cilvēks.

Pasaulē

Spānijā šobrīd jo īpaši pastiprinājušies prettūrisma protesti no vietējo iedzīvotāju puses, kuri vairs nespēj izturēt pārmērīgā tūrisma radītās sekas - īpaši smagi tas jūtams Barselonā un Maljorkā, raksta “Reuters”.