"Dolce & Gabbana" dibinātājiem par nodokļu nemaksāšanu piespriež 18 mēnešu cietumsodu

© Scanpix

Modes dizaineriem Domeniko Dolčem un Stefano Gabanam Itālijā piespriests nosacīts 18 mēnešu cietumsods par simtiem miljonu eiro nesamaksāšanu nodokļos.

 

Itālijas apelācijas tiesa atstājusi spēkā pagājušā gada jūnijā pasludināto spriedumu, kurā abi dizaineri tika atzīti par vainīgiem Luksemburgā reģistrēta uzņēmuma izmantošanā, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas par ieņēmumiem aptuveni viena miljarda eiro apmērā.

Tiesa gan saīsinājusi iepriekš piespriesto 20 mēnešu cietumsodu par diviem mēnešiem, jo dažiem apsūdzības punktiem jau bija iestājies noilgums. Slavenajiem dizaineriem pērn jūnijā tika piespriests arī naudassods līdz desmit miljoniem eiro.

Dolčes un Gabanas advokāts solīja, ka apstrīdēšot lēmumu. "Man trūkst vārdu. Mēs visi esam šokēti. Tiesas lēmums ir neizskaidrojams, un mēs iesniegsim apelācijas sūdzību," viņš teica.

2008.gadā Itālijas ieņēmumu dienests uzsāka vērienīgu izmeklēšanu. Tai par upuri kļuva vairāki modes nami, kas bija baudījuši finansiālus panākumus pat grūtos laikos. "Luksusa preces ir viens no nedaudzajiem tirgus segmentiem, kam pēdējos gados klājies labi," sacīja Milānas advokātu biroja "Grant Thornton" loceklis, kurš negribēja atklāt savu vārdu. "Vieglākais ceļš ir prasīt naudu tiem, kam tā ir, nevis pievērsties kādam problēmu mocītam sektoram."

Tomēr tamlīdzīgas lietas visbiežāk līdz tiesai nemaz nenonāk. Modes nams "Giorgio Armani" aprīlī samaksāja ieņēmumu dienestam 270 miljonus eiro, tādējādi atrisinot strīdu par maksājumiem no uzņēmuma filiālēm ārzemēs. Savukārt itāļu kompānija "Prada Holding", kurā ietilpst pazīstamais zīmols "Prada", decembrī nomaksāja nodokļu parādu vairāk nekā 400 miljonu eiro apmērā.

Svarīgākais