Sīrijas valdības karaspēks un nemiernieki vienojas par pamieru Himsā

© Scanpix

Starp Sīrijas valdības karaspēku un nemierniekiem piektdien panākta vienošanās par pamieru aplenktajā Himsas pilsētā, paziņojusi Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Pēc tās rīcībā esošajām ziņām, vienošanās paredz, ka nemiernieki atstās bloķētos pilsētas rajonus, ieskaitot vecpilsētu, un atkāpsies uz Homsas provinces ziemeļiem, bet viņu vietā nāks valdības spēki. Pamieram jāstājas spēkā 24 stundu laikā.

Valdība šo informāciju pagaidām nav komentējusi.

Janvāra beigās un februāra sākumā notikušajās sarunās ANO un Sīrijas valdība panāca vienošanos, kas ļāva 1400 civiliedzīvotājiem pamest aplenktos nemiernieku kontrolētos Himsas rajonus.

Aprīlī Sīrijas režīma spēki ar Libānas šiītu kustības "Hizbollah" kaujinieku atbalstu sāka plašu uzbrukumu, savelkot ciešāk aplenkuma loku.

Opozīcijas aktīvisti Himsu dēvē par "revolūcijas galvaspilsētu".

Kā uzskata novērotāji, ja šis pamiers izrādīsies noturīgs, vienošanos varēs uzskatīt par būtisku Sīrijas prezidenta Bašara al Asada panākumu pirms jūnijā paredzētajām prezidenta vēlēšanām, kurās viņš, visticamāk, uzvarēs. Pašreizējais Asada pilnvaru termiņš beidzas 17.jūlijā.

Vienlaikus tiek ziņots, ka vismaz 18 cilvēki, tai skaitā 11 bērni, gājuši bojā un vēl vismaz 50 cilvēki ievainoti divās mīnētu automašīnu eksplozijās Hamas provincē.