Moldovas prezidents pauž atbalstu valsts dalībai NATO

© Scanpix

Moldovas prezidents Nikolaje Timofti paudis atbalstu valsts dalībai NATO, vēsta vietējie mediji.

"Ja mans viedoklis būtu izšķirošs, tad es atbalstītu Moldovas pievienošanos NATO. Esmu pārliecināts - ja mēs būtu alianses dalībvalsts, šodien mums būtu augstāks drošības līmenis, varbūt pat būtu pilnīga drošība," sacīja prezidents.

Viņš arī uzsvēra, ka "Moldovai ar NATO veidojas ļoti labas attiecības ".

"Mēs piedalāmies alianses miera uzturēšanas pasākumos. Nesen Moldovas armijas vienība devās uz Kosovu, kur tā piedalās miera uzturēšanas operācijā," sacīja Timofti.

Moldovas vadībai ir "nopietnas bažas" par tālāko Ukrainas krīzes attīstību, atzina prezidents.

"Mēs kaut ko tamlīdzīgu jau piedzīvojām 1992.gadā [Piedņestras konflikta laikā]. Šodien mūsu teritorijā ir Krievijas karaspēks, kuru mēs pieprasām izvest," sacīja Timofti.

Komentējot Krimas aneksiju, Moldovas valsts galva vilka paralēles ar separātisko Piedņestru.

"Moldovai kā mazākai valstij pastāv lielāki draudi šīs zemes pazaudēt," norādīja Timofti.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki šomēnes Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Rietumvalstis paudušas satraukumu, ka nākamā valsts, kur Krievija varētu mēģināt destabilizēt situāciju, varētu būt Moldova. Ukrainas medijos vairākkārt parādījušās ziņas, ka Ukrainas krīzes laikā uz Piedņestru nosūtīti Krievijas armijas papildspēki.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais