Slavjanskas teroristi grib izmantot EDSO novērotājus par "dzīvo aizsegu"

© Scanpix/AP

Ukrainas Doņeckas apgabala pilsētas Slavjanskas prokrieviskie separātisti - teroristi, kas vakar sagrāba autobusu, kurā brauca Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji, grib izmantot ķīlniekus par "dzīvo aizsegu" ziņo UNIAN.ua.

Kā ziņojot Ukrainas specdienesti, EDSO novērotāju sagrābšana un nolaupīšana notikusi Krievijas specdienestu vienības oficiera Igora Strelkova vadībā, savukārt uzdevuma izpildi veikuši diversanti ar iesaukām Terecs un Abvērs.

Jau ziņots, ka vakar autobusu, kurā atradās  13 pasažieri - septiņi EDSO pārstāvji, pieci Ukrainas bruņoto spēku pārstāvji un transporta līdzekļa vadītājs, uzbrucēji sagrāba uz pilsētas robežas un konvoja pavadībā nogādāja Slovjanskā.

 Kā ziņo Vācijas aizsardzības ministrija sagrābto EDSO novērotāju vidū ir trīs miliotārie novērotāji no Vācijas, viens vācu tulks, četri novērotāji no Dānijas,Čehijas, Polijas un  Zviedrijas.

Kā paziņoja Slavjanskas pašpasludinātais mērs Vječeslavs Ponomarjovs, autobusā esot braucis "spiegs, kas strādā Ukrainas armijas Ģenerālštāba labā".

 Separātisti atteikušies atbrīvot sagrābtos EDSO novērotājus, norādot, ka jāsazinās vispirms ar Krievijas Federācijas kompetentajām iestādēm.

Sagrābtos EDSO novērotājus teroristi turot sava štāba pagrabā, ķīlnieku vidū esot cilvēks, kuram steidzīgi nepieciešama medicīnskā palīdzība, taču teroristi atsakās  pie viņa ielaist ārstus un nesniedz nekādu palīdzību ķīlniekiem.

Separātisti apgalvo, ka gatavojas novērotājus izmantot par  "dzīvo aizsegu" Ukrainas spēku uzbrukuma gadījumā vai arī samainīt pret Ukrainas spēku arestēto Doņeckas "tautas gubernatoru" Pāvelu Gubarevu.

Krievija jau paziņojusi, ka darīs visu, kas tās spēkos, lai palīdzētu atbrīvot Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) misijas locekļus, kurus Slovjanskā Ukrainas austrumos sagrābuši Maskavas atbalstītie bruņotie separātisti, sestdien paziņojis Krievijas vēstnieks EDSO Andrejs Kelins.

 
"Mēs uzskatām, ka šie cilvēki ir jāatbrīvo, cik drīz vien iespējams,” sacīja Kelins. „Kā EDSO loceklis Krievija šajā gadījumā darīs visu iespējamo."
 

Tikmēr Ukrainas puse norāda, ka Krievijai ir nepieciešams pēc iespējas ātrāk  oficiāli norādīt, ka tā norobežojas no separātistu- teroristu nodarījumiem un tos  nosoda.

Svarīgākais