Indijas Kašmirā parlamenta vēlēšanas aizēno vardarbība

© Scanpix

Indijas pārvaldītajā Kašmiras daļā iedzīvotāji ceturtdien dodas pie velēšanu urnām, lai izdarītu savu izvēli valsts parlamenta vēlēšanās, kuras, diemžēl, aizēnojuši vietējo separātistu draudi un vardarbība.

Jau vēstīts, ka Indijā sākušās parlamenta vēlēšanas, kurās galvenā cīņa norisināsies starp valdošo Kongresa partiju un opozīcijas hinduistu nacionālistu partiju BJP (Indijas tautas partiju).

Prognozes liecina, ka uzvara gaidāma BJP.

Deviņu kārtu balsojums sākās 7.aprīlī un noslēgsies 12.maijā. Balsis tiks skaitītas līdz 16.maijam.

Šodien vēlēšanas notiek vienā no trim Kašmiras vēlēšanu apgabaliem, kā arī Indijas finanšu un izklaides galvaspilsētā Mumbajā un Tamilnādas štatā.

Vēlēšanas sadalītas kārtās drošības apsvērumu dēļ, kas sevišķi no svara Kašmirā, kur separātisti ir aicinājuši vēlēšanas boikotēt un šonedēļ noslepkavojuši divus ciemu vecākos.

Pēc šīs asinsizliešanas, baidoties par savām dzīvībām, trešdien no amata atkāpās 30 ciematu padomju vadītāji.

Daļu Kašmiras, kur vairums iedzīvotāju ir musulmaņi, kontrolē Indija, daļu - Pakistāna, bet kā Deli, tā Islamabada pretendē uz visu Kašmiras teritoriju.

Kopš 1989.gada pret Indijas spēkiem Kašmirā cīnās vairāki desmiti nemiernieku grupējumu, kas vēlas panākt reģiona neatkarību vai apvienošanos ar Pakistānu.

Domājams, ka Indijas pārvaldītajā Kašmirā tikai neliela daļa atbalstīs pirmsvēlēšanu aptauju līderi Narendru Modi, kuru BJP izvirzījusi uz premjerministra amatu.

Modi, kurš ir Gudžarātas štata premjerministrs, ir pretrunīgi vērtēta figūra Indijas sabiedrībā.

Viņš savulaik tika apsūdzēts par Gudžarātas grautiņu savlaicīgu nenovēršanu un to uzkurināšanu.

2002.gada Gudžarātas grautiņi bija vieni no vardarbīgākajiem reliģiskajiem nemieriem kopš Indijas neatkarības iegūšanas. Tie izcēlās pēc tam, kad Godhras stacijā 2002.gada 27.februārī vilciena ugunsgrēkā gāja bojā 59 hinduistu svētceļnieki.

Hinduisti notikušajā vainoja stacijā sapulcējušos musulmaņu protestētājus un atriebās trīs dienu ilgā slaktiņā vairākās musulmaņu apdzīvotās pilsētās. Kopumā tika nogalināti aptuveni 2000 cilvēku.

Musulmaņi savu vainu vilciena dedzināšanā vienmēr ir kategoriski nolieguši.

BJP ir maz atbalstītāju pārsvarā musulmaņu apdzīvotajā Kašmirā, kur balsstiesības ir 1,3 miljoniem cilvēku.

Mediji ziņo, ka rīta pusē vēlētāju aktivitāte Kašmirā bijusi zema. Tikmēr Mumbajā pie vēlēšanu iecirkņiem devušies miljoniem iedzīvotāju, sākot no Bolivudas zvaigznēm un biznesa līderiem un beidzot ar graustu rajonu iemītniekiem.

"Es uzskatu, ka mums nepieciešamas pārmaiņas. Pārmaiņas ir labas. Tādēļ es esmu atradis laiku, lai nobalsotu par pārmaiņām," norādīja kāds 55 gadus vecs korporatīvā sektora profesionālis.

Sperot sev netipisku soli, vairāk nekā 50 Bolivudas režisori, aktieri un rakstnieki, tostarp daudzi musulmaņi, pagājušajā nedēļā nāca klajā ar kopīgu aicinājumu indiešiem piedalīties parlamenta vēlēšanās, mudinot nebalsot par Modi, bet tā vietā izvēlēties "sekulāru" partiju.

Tomēr daudzi kino industrijas cilvēki ir izteikuši atbalstu arī Modi, tostarp Indijā populārais aktieris un scenārists Salims Kāns.

Tikmēr Tamilnādā uz labiem panākumiem cer štata premjerministre Džajalalita Džajarama.

Bijusī filmu zvaigzne, ko viņas sekotāji dēvē par māti, ir viena no valsts ietekmīgākajiem reģionu līderiem. Viņa var kļūt par ietekmīgu personu jaunās valdības veidošanā, ja Modi neiegūs absolūto vairākumu balsu.

Šodien vēlēšanas notiek arī vairākos vēlēšanu apgabalos Asamas, Rietumbengāles, Čhatīsgarhas, Džhārkhandas, Madhjas Pradēšas, Bihāras un Rādžastānas štatos.

Svarīgākais