NATO ģenerālsekretārs piedāvājis Krievijai aktīvāk piedalīties operācijās Afganistānā

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens piedāvājis Krievijai aktīvāk piedalīties operācijās Afganistānā, kā arī sniegt aliansei palīdzību, piešķirot tai helikopterus un degvielu.

„Krievija varētu nodrošināt lielu daudzumu helikopteru, pilotu sagatavošanu, rezerves daļās un degvielu,” - atzīmējis Rasmusens, kura teikto citē aģentūra RIA Novosti. Šādu priekšlikumu NATO ģenerālsekretārs izteicis, tiekoties ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu.

Rasmusens ieradās Kremlī drīz pēc tam, kad 4.decembrī Padome Krievija – NATO vienojās par kopīgu darbību plānu 2010. gadam. Kā žurnālistiem pastāstīja Krievijas Ārlietu ministrijas vadītājs Sergejs Lavrovs, Medvedevs jau licis valdībai izskatīt Rasmusena piedāvājumu par Maskavas sadarbību ar aliansi un aktīvāku Krievijas piedalīšanos operācijās Afganistānā.

Krievija un NATO vienojās par militārās sadarbības aktivizēšanu 4. decembra sēdē Briselē. Pēc tikšanās tika paziņots, ka alianse paudusi cerības par ciešāku sadarbību ar Krieviju Afganistānā, kā arī cīņā ar terorismu, narkotiku kontrabandu un pirātismu.

Pie tam īsi pirms tikšanās Briselē Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Dmitrijs Rogozins paziņoja, ka alianse kaut kādu iemeslu dēļ negrib ļaut Krievijai piedalīties „situācijas Afganistānā apspriešanas iekšējos formātos”. „No mums grib saņemt visu, nesniedzot nekādas atbildes par NATO operācijas politiskajiem un militārajiem aspektiem Afganistānā,” - atzīmēja Rogozins. Tikmēr Rasmusens arī agrāk vairākkārt izteicies par abu pušu kopīgām interesēm Afganistānā un aicinājis Krieviju sākt bruņojuma piegādes vietējai armijai.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais