Krievu provokatori Tallinā šodien rīko mītiņu

Tallinā aprīlī pieteikti divi "prokrieviski mītiņi", kurus organizē "zināmi provokatori, kas ar izdomātu organizāciju palīdzību vēlas izraisīt sabiedrībā spriedzi", brīdina Igaunijas drošības policija (KaPo).

Šodien pie Krievijas vēstniecības Igaunijā plānots izrādīt krievu vienotību un paust atbalstu krieviem Ukrainā. Savukārt 20.aprīlī pie Igaunijas parlamenta ēkas Žuravļovs vēlas protestēt pret "Igaunijas varasiestāžu apiešanos ar krieviem".

KaPo preses pārstāvis Andress Kahars Igaunijas portālam "Delfi.ee" pavēstīja, ka mītiņus rīko divi Igaunijā labi pazīstami krievu radikāļi - tā dēvētais antifašists Dmitrijs Linters un Jurijs Žuravļovs.

Viņu piesauktās organizācijas un tautas kustības, kas it kā rīkojot šos pasākumus, "ir fiktīvas un izdomātas", bet mītiņu rīkošanas mērķis ir "izraisīt spriedzi sabiedrībā", norādīja Kahars.

Pats Žuravļovs "Delfi.ee" sevi pozicionē kā Igaunijas krievu kustību līderi, kas "nes krievu kultūras civilizācijas kodu".

Žuravļovs Igaunijā vislabāk zināms ar līdzdalību "Bronzas nakts" nekārtībās, kad viņš aktīvi piedalījies vairāku veikalu izlaupīšanā. 2008.gadā viņam Tallinas tiesā piespriests nosacīts cietumsods par līdzdalību veikala "Westmani" izdemolēšanā un par pus kastes alus nolaupīšanu tirdzniecības kioskā.

Krievijas un Igaunijas presei paustie Žuravļova izteikumi, raksturojot gaidāmos mītiņus, radikāli atšķiras.

Portālam "delfi.ee" Žuravļovs izteicies mēreni, mītiņus dēvējot par krievu civilizācijas un kultūras izpausmēm, kurā varot vienoties "arī tatāri, ebreji un cilvēki ar Igaunijas vai ASV pasēm".

Pēc Žuravļova sacītā, 20.aprīļa mītiņa dalībnieki uzstās, ka "vairumu Igaunijas pilsētu dibinājuši krievi vai tās ietilpušas Krievijas sastāvā", un mītiņā arī plānots "izvirzīt jautājumu par referenduma rīkošanu par pašnoteikšanos".

Otrs mītiņu organizētājs, Igaunijas "antifašists" Dmitrijs Linters Igauniju dēvē par "policejisku valsti" un Krievijas laikrakstam pauž cerības, ka 20.aprīļa mītiņš aizsāks krievu "cīņu par savām tiesībām", un "ļaus saprast Igaunijā dzīvojošajiem krieviem, ka kopā viņi ir spēks un ka aiz viņu mugurām stāv Krievija".

Tikmēr Igaunijas krievu informācijas portālā "Baltija.eu" Žuravļovs publicējis atklātu uzsaukumu, aicinot krievus piedalīties mītiņā, kā arī uzskaitījis virkni lozungu, kādus vajadzētu turēt rokās demonstrantiem, tostarp "Krievu Ukraina - mūsu zeme!", "Pirmās uzvaras: Krimas, Doņeckas un Harkovas republikas!", "Slava Berkutam".

Mītiņotāju plakātos vajadzētu arī lādēt "Maidana nešķīsteņus", "bandero fašistus" un "NATO agresorus".

Starp vēlamajiem lozungiem uzskaitīts arī "Brāļi slāvi - mēs kopā!".

"Izvestia" rakstā arī atklāti propagandētas Krievijas iespējamās teritoriālās pretenzijas uz Igaunijas teritoriju, virknei Igaunijas pilsētu līdzās tagadējiem nosaukumiem minot Krievijas impērijas laika nosaukumus.

Svarīgākais