ANO: Slepkavību skaits pasaulē samazinājies

© Flickr.com

Slepkavību skaits pasaulē ir samazinājies, tomēr puse no tām joprojām tiek pastrādātas valstīs, kurās dzīvo tikai 11% pasaules iedzīvotāju, liecina ANO Narkotiku un noziedzības biroja (UNODC) ceturtdien publiskotais pētījums.

Saskaņā ar UNODC datiem 2012.gadā tika noslepkavoti 437 000 cilvēku. Salīdzināšanai 2010.gadā, kad tikai veikts pirmais šāds UNODC pētījums, tika noslepkavoti 468 000 cilvēku.

Jaunākā pētījuma rezultāti liecina, ka visvairāk slepkavību tiek pastrādāts Centrālamerikā un Āfrikas dienvidos, kur attiecīgi tiek noslepkavoti 26 un 30 cilvēki uz katriem 100 000 iedzīvotāju, kas vairāk nekā četras reizes pārsniedz pasaules vidējo rādītāju.

Puse no upuriem bijuši jaunāki par 30 gadiem, un 80% bijuši vīrieši. Arī lielākā daļa slepkavu - 95% - bijuši vīrieši, liecina pētījuma rezultāti.

UNODC pārstāvis Žans Liks Lemajū uzsvēra, ka steidzami nepieciešams izprast, "kā vardarbīgi noziegumi plosa valstis visā pasaulē, sevišķi skarot jaunus vīriešus", bet smagi ietekmējot arī sievietes.

Pētījumā secināts, ka vīriešus parasti noslepkavo nezināmi uzbrucēji, bet sievietes parasti nogalina kāds tām tuvs cilvēks.

Ziemeļamerikā un Latīņamerikā 30% slepkavību ir saistītas ar kriminālu grupējumu un bandu vardarbību, turpretī Āzijā, Eiropā un Okeānijā šādi noziegumi veido tikai 1% no kopējā slepkavību skaita. Šajos reģionos vislielāko procentu dod vardarbība ģimenē.

Četrās no desmit slepkavībām izmantots šaujamierocis, secināts UNODC pētījumā.

ANO birojs arī secinājis, ka tikai 43% slepkavību vainīgais tiek notiesāts.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais