Islāmistu uzbrukumā Nigērijas ziemeļos nogalināti septiņi policisti un civiliedzīvotājs

© Scanpix/AFP

Islāmistu kaujinieku uzbrukumā policijas iecirknim, bankai un tiesas namam Nigērijas ziemeļos trešdien gājuši bojā septiņi policisti un viens civiliedzīvotājs, paziņojusi policija. Uzbrukums notika Gvaramā, Džigavas štatā.

Apšaude starp islāmistiem un drošības spēkiem ilga vairākas stundas, ziņu aģentūrai atklāja vietējās policijas priekšnieks Tamari Jabo.

"Mēs esam zaudējuši septiņus policistus. Nogalināts arī viens civiliedzīvotājs," atklāja Jabo, piebilstot, ka islāmisti ieradušies ar motocikliem un zagtās automašīnās.

"Uzbrukums izvērtās stundām ilgā apšaudē ar mūsu vīriem, bet ieroču un skaita ziņā teroristi viņus pārspēja," norādīja Jabo.

Nigērijas drošības dienestu darbinieki par teroristiem parasti dēvē islāmistu ekstrēmistu kustības "Boko Haram" kaujiniekus.

Džigava robežojas ar Jobes štatu, kur vērojama spēcīga "Boko Haram" klātbūtne.

Ar "Boko Haram" saistītajā vardarbībā šogad Nigērijas ziemeļaustrumos dzīvību zaudējuši jau aptuveni 1500 cilvēku, liecina oficiālie dati.

"Boko Haram", kuras nosaukums tulkojams kā "Rietumu izglītība ir aizliegta", iestājas par islāma valsts dibināšanu Nigērijas ziemeļdaļā, kuru apdzīvo galvenokārt musulmaņi.

Valsts dienvidos vairums iedzīvotāju ir kristieši, tomēr abos reģionos ir arī ievērojamas reliģiskās minoritātes.

Kopumā kopš 2009.gada, kad "Boko Haram" sarīkoja bruņotu sacelšanos, kuru gan ātri apspieda armija, islāmistu ekstrēmistu izraisītā vardarbība prasījusi vairāk nekā 3600 cilvēku dzīvību.

Nigērijas armija ir sākusi plašu ofensīvu pret "Boko Haram" un izsludinājusi ārkārtas stāvoklis trīs ziemeļaustrumu štatos.

Militārpersonas apgalvo, ka viņiem izdevies iztramdīt islāmistus no Borno un Jobes štatiem, tādēļ, iespējams, ka daļa aizbēgusi uz Džigavu, kur nav spēkā ārkārtas stāvoklis un līdz šim bijis salīdzinoši maz vardarbības.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais