Sociologs: Lietuvas prezidenta vēlēšanās paredzamas divas intrigas

11.maijā paredzētajās Lietuvas prezidenta vēlēšanās šogad paredzamas divas intrigas - pirmkārt, vai būs vajadzīga otrā kārta, un, otrkārt, kurš no kandidātiem tādā gadījumā sacenstos ar pašreizējo prezidenti Daļu Grībauskaiti, radiostacijai "Žiniu radijas" sacījis tirgus un sabiedriskās domas izpētes centra "Vilmorus" direktors Vlads Gaidis.

Ja pirmajā vēlēšanu kārtā piedalītos vairāk nekā puse balsstiesīgo iedzīvotāju, tad par uzvarētāju tiktu atzīts kandidāts, kas iegūtu vismaz 51% balsu, un Grībauskaites reitingi vedina pieļaut, ka tāda iespēja pastāv.

Turpretī, ja šī aktivitātes robeža netiktu sasniegta, rezultāti tiktu aprēķināti pēc citas formulas, proti, uzvarai būtu nepieciešami vismaz 67% visu pirmajā kārtā nobalsojušo pilsoņu balsu, bet tas šķiet gandrīz neiespējami. Tad divas nedēļas vēlāk nāktos rīkot otro vēlēšanu kārtu, kurā sacenstos divi kandidāti, kas pirmajā kārtā būtu ieguvuši visvairāk balsu.

Gaidis atgādinājis, ka 2009.gadā prezidenta vēlēšanās piedalījās 51-52% balsstiesīgo iedzīvotāju, 2004.gadā - 48%, bet 1993.gadā - gandrīz 80%.

Ja izrādītos nepieciešama otrā kārta, jautājums ir, vai tajā ar Grībauskaiti sacenstos sociāldemokrātu kandidāts Zigmants Balčītis vai Darba partijas kandidāts Artūrs Paulausks.

Kā norādījis sociologs, šobrīd viņu izredzes ir aptuveni līdzīgas. Iepriekš vadībā gan bija Balčītis, bet, kad noskaidrojās, ka balotēties nevarēs savulaik impīčmenta ceļā no Lietuvas prezidenta amata atceltais partijas "Kārtība un taisnīgums" līderis Rolands Pakss, viņa balsis pārgājušas Paulauska elektorātam.

Pieminot iepriekšējās prezidenta vēlēšanas 2009.gadā, Gaidis atgādinājis, ka arī tajās sacentās septiņi kandidāti, taču Grībauskaite bija pārliecinošākā vadībā nekā pašlaik.

Jau ziņots, ka ar vēlētāju atbalstu 11.maijā sacentīsies pašreizējā prezidente Daļa Grībauskaite, sociāldemokrātu kandidāts Eiropas Parlamenta deputāts Zigmants Balčītis, Viļņas mērs Artūrs Zuoks, Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības kandidāts Ignalinas mērs Bronis Rope, neatkarīgais kandidāts Seima deputāts Naglis Puteiķis, Darba partijas kandidāts Seima deputāts Artūrs Paulausks un Lietuvas poļu vēlēšanu akcijas priekšsēdētājs EP deputāts Valdemārs Tomaševskis.

Kā liecina aptauja, ko marta vidū veicis "Vilmorus", par pašreizējo prezidenti gatavi balsot 40,9% aptaujāto.

Pasaulē

Dienvidkoreja ieguvusi izlūkdatus, kas liecina, ka Ziemeļkoreja gatavojas savā robežas pusē saspridzināt abas valstis savienojošos ceļus, pirmdien pavēstīja Dienvidkorejas Apvienotās štābu priekšnieku komitejas pārstāvis sakariem ar presi Li Songs Džuns.

Svarīgākais