Kļičko aicina slēgt Krievijas robežu "politiskajiem tūristiem"

© Scanpix/AP

Ukrainas partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko aicinājis slēgt robežu ar Krieviju "politiskajiem tūristiem", pirmdien pavēstīja viņa preses dienests.

"Visiem drošības struktūru vadītājiem tagad ir jābūt austrumos. Nekavējoties ir jāpārņem kontrole pār situāciju. Mēs nedrīkstam pieļaut Krimas scenāriju," brīdināja politiķis.

Viņš pauda sašutumu par milicijas bezdarbību.

"Un kāpēc milicija vēro, kā tiek ieņemtas administratīvās ēkas? Nepieciešams rīkoties ātri un stingri. Un ir jānoskaidro un jāsauc pie atbildības tās "vietējās autoritātes", kas visādā veidā sekmē separātiskās provokācijas. Un beidzot ir jāslēdz robeža politiskajiem tūristiem," uzsvēra Kļičko.

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Andrijs Parubijs un Ukrainas drošības dienesta vadītājs Valentīns Naļivaičenko pirmdien dodas uz Luhansku, bet pirmais vicepremjers Vitālijs Jarema - uz Doņecku. Iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs jau atrodas Harkovā.

Svētdien Ukrainas austrumos notika plaši prokrieviski mītiņi. Doņeckā un Harkovā mītiņotāji ieņēma apgabalu administrācijas ēkas, bet Luhanskā - Ukrainas drošības dienesta ēku. Sākotnēji parādījās informācija, ka Luhanskā ieņemta arī valsts bankas ēka, tomēr vēlāk izrādījās, ka tas neatbilst patiesībai.

Harkovā separātisti no administrācijas ēkas pirmdien padzīti, savukārt Doņeckā pie administrācijas nama viņi izveidojuši barikādes no riepām un dzeloņstieplēm.

Ja separātisti, kas Ukrainas austrumos ieņēmuši administrāciju ēkas, tajās noturēsies 48 stundas, Ukrainā iebruks Krievijas karaspēks, pirmdien brīdināja bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili.

Svarīgākais