Kerijs ar Obamu "izvērtēs" nākamos soļus Tuvo Austrumu miera procesā

© Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs piektdien paziņoja, ka ar prezidentu Baraku Obamu "izvērtēs" nākamos soļus Tuvo Austrumu miera procesā, vienlaikus brīdinot, ka Vašingtonai šajā jautājumā laika ziņā ir zināmi "ierobežojumi".

"Man šodien būs sarunas ar administrāciju, arī ar prezidentu, un mēs izvērtēsim - kas tieši ir iespējams un kas nav," preses konferencē Rabatā sacīja Kerijs.

Viņš uzsvēra, ka miera process nav ar "atvērtām beigām" un ka tagad pienācis laiks veikt "realitātes pārbaudi".

"Pastāv ierobežojumi laikam un pūliņiem, ko Savienotās Valstis ir gatavas ieguldīt, ja puses pašas nevēlas spert konstruktīvus soļus," brīdināja Kerijs.

Viņš uzsvēra, ka Vašingtonai darba kārtībā patlaban ir ārkārtīgi daudz jautājumu, īpaši uzsverot sarunas ar Krieviju par Ukrainu, sarunas ar Irānu par tās kodolprogrammu un Sīrijas konfliktu.

"Abas puses apgalvo, ka tās vēlas turpināt, neviena no pusēm nesaka, ka gribētu tās izbeigt, bet mēs negrasāmies tur sēdēt bezgalīgi, tie nav centieni ar atvērtām beigām," brīdināja Kerijs.

Pēdējās nedēļas laikā Izraēlas un palestīniešu spertie soļi radījuši nopietnus sarežģījumus miera procesā, kurā Kerijs veic aktīva vidutāja lomu.

Vispirms Izraēla atteicās atbrīvot palestīniešu ieslodzītos, kurus bija paredzēts izlaist no cietumiem nedēļas nogalē.

Tad otrdien palestīnieši pieteicās pievienoties 15 starptautiskajiem līgumiem, ar to sadusmojot Izraēlu, kas norādīja, ka šādi tiekot pārkāpti nosacījumi par tiešo miera sarunu atsākšanu.

Pasaulē

Krievija karā Ukrainā ir cietusi lielus zaudējumus, taču Kremlim joprojām ir spēki, ar kuriem jārēķinās, sacīja NATO augstākais komandieris Eiropā, ASV ģenerālis Kristofers Kavoli, raksta “Business Insider”.

Svarīgākais