Igaunija piedāvā Emari bāzi NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijas vajadzībām

© Scanpix

Igaunija ir gatava piedāvāt savu Emari gaisa kara spēku bāzi pastāvīgai dalībai NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā, paziņojis ārlietu ministrs Urmass Paets.

Runādams otrdien notikušajā NATO valstu ārlietu ministru apspriedē, viņš atzinīgi novērtējis papildu lidmašīnu iesaistīšanu šai misijā.

"Situācija attīstās tādā virzienā, ka Emari varētu kļūt par pastāvīgu Baltijas gaisa telpas aizsardzības centru papildus Šauļiem Lietuvā," sacījis Paets. "NATO Eiropas spēku virspavēlnieks šodien izteicās, ka paplašinātai patrulēšanas misijai vajadzīga vēl viena bāze vai lidlauks. Es piedāvāju Emari Igaunijā," Paets stāstījis Igaunijas Televīzijā.

Kā ziņots, pēc Krievijas iebrukuma Krimā patrulēšanas misijā līdztekus agrākajiem četriem Lietuvā rotācijas kārtībā dislocētajiem ASV iznīcinātājiem iesaistījušies vēl seši. Gatavību palīdzēt ar savām lidmašīnām izteikušas arī Lielbritānija, Dānija, Portugāle, Francija un Vācija.

Kā uzsvēris Paets, NATO jāplāno pastāvīga ilgtermiņa klātbūtne Baltijas valstīs, lai garantētu tām ne tikai palīdzību krīzes situācijā, bet nemitīgu aizsardzību.

Jau ziņots, ka pēc dalības NATO valstu ārlietu ministru sanāksmē Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) skaidrojis, ka NATO Baltijas valstu drošībai plāno vairākus būtiskus pasākumus - jau drīzumā Baltijā izveidot vēl vienu NATO patruļlidmašīnu bāzi un kādu ostu pielāgot NATO militāro kuģu piekļuvei.