"Gazprom" par trešdaļu paaugstina gāzes cenu Ukrainai

© rambler.ru

Krievijas enerģētikas gigants "Gazprom" otrdien paziņoja, ka par vairāk nekā trešdaļu paaugstinās gāzes eksporta cenu Ukrainai, tādējādi atceļot iepriekš piemēroto atlaidi.

"Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers norāda, ka Ukraina tagad maksās 385,5 dolārus (279,59 eiro) par 1000 kubikmetru gāzes, salīdzinot ar iepriekš noteiktajiem 268,5 dolāriem (194,73 eiro).

"Atlaide vairs nebūs spēkā," pavēstīja Millers. "Tas saistīts ar Ukrainas nespēju samaksāt 2013.gada parādus un pilnībā norēķināties par pašreizējām piegādēm."

Viņš paziņoja, ka Ukrainas parāds "Gazprom" šobrīd veido 1,7 miljardus dolāru.

Krievija jau vairākkārt ir demonstrējusi gatavību izmantot gāzi kā ietekmes līdzekli konfliktos ar Ukrainu, kas joprojām ir atkarīga no Krievijas gāzes eksporta.

Millers otrdien arī pavēstīja, ka "Gazprom" no otrā ceturkšņa Ukrainai maksās par 10% vairāk par Krievijas gāzes tranzītu uz Eiropu caur Ukrainas teritoriju.

Pasaulē

Igaunijas valsts Rezervju centrs parakstījis līgumus ar mazumtirgotājiem, kas darbojas ar zīmoliem "Coop", "Lidl", "Grossi Toidukaubad", "Rimi" un "Selver", par 27 krīzes veikalu izveidi 12 apriņķos, paziņojis Rezervju centrs.

Svarīgākais