British Airways streiks apdraud Ziemassvētku ceļotājus

Aviosabiedrības British Airways apkalpes locekļu arodbiedrība Unite paziņojusi, ka rīkos streiku no 22. decembra līdz 2. janvārim, jo nav izdevies atrast kopīgu valodu ar lidsabiedrības vadību par plānoto algu iesaldēšanu un darbinieku atlaišanu.

British Airways atzinusi, ka šis streiks varētu ietekmēt aptuveni miljonu pasažieru, kuriem tiks izjaukti iecerētie Ziemassvētku un Jaungada brīvdienu plāni.

"Ar smagu sirdi mēs plānojam streikus Ziemassvētku periodā, taču ceram, ka kompānija darīs visu iespējamo, lai no tiem izvairītos. Mēs gaidām tās atbildi un esam gatavi jebkurā brīdī uzsākt sarunas," Reuters citē arodbiedrības līdera vietnieka Lena Maklaskija sacīto. Viņš piebildis, ka par streika nepieciešamību nobalsojuši vairāk nekā 92,5% arodbiedrības biedru un tas vien liecinot, ka situāciju citā ceļā atrisināt nav iespējams.

Arodbiedrības protestus izraisījis fakts, ka British Airways paziņojusi, ka finanšu krīzes dēļ uz diviem gadiem tiks iesaldētas darba algas, bet aptuveni ceturtdaļai kompānijas darbinieku jeb 3000 cilvēku tiks piedāvāts tikai darbs ar nepilnu slodzi. Jau pagājušomēnes British Airways, kas šā gada pirmajā pusē cietusi 292 miljonus sterliņu mārciņu lielus zaudējumus un kuras akciju vērtība trīs mēnešu laikā kritusies par 9%, samazinājusi tālo starpkontinentālo lidojumu apkalpes locekļu skaitu no 15 līdz 14 cilvēkiem, vēsta BBC.

British Airways izpilddirektors Villijs Velšs sarunā ar Reuters norādījis, ka strīds ar arodbiedrību nebūtu jārisina uz pasažieru rēķina. Viņš piebildis, ka kompānija, kas cenšas izprast klientu problēmas, piedāvās bez maksas apmainīt biļetes, kas rezervētas uz streika laiku. Kaut gan nav atmestas cerības, ka vienošanos ar arodbiedrību tomēr izdosies panākt, viņš sacījis, ka pasažieriem jāgatavojas uz ļaunāko un viņi ar e-pasta vai mobilā tālruņa starpniecību tikšot informēti par atceltajiem reisiem. Tiek lēsts, ka streiks varētu nodarīt kompānijai vismaz 50 miljonus sterliņu mārciņu lielus tiešos zaudējumus, uzskata Reuters aptaujātie analītiķi, kuri pieļauj iespēju, ka pieaugušā pieprasījuma dēļ savas cenas varētu paaugstināt citas aviokompānijas, kas apkalpo Lielbritānijas lidostas.

"Nav noslēpums, ka British Airways ir nonākusi finansiālās grūtībās. Gluži tāpat kā citas globālās aviosabiedrības, to ļoti nopietni ietekmējis biznesa ceļojumu kritums, kas saistīts ar pasaulē valdošo recesiju," sacījis V. Velšs, uzsverot, ka kompānijai nav iespēju atteikties no taupības režīma. Viņš arī atgādinājis, ka darbinieku prasības esot samērā nekorek-tas – British Airways apkalpes locekļu vidējā alga esot 29 000 sterliņu mārciņu gadā (turklāt viņiem ir nodrošināts zināms sociālais spilvens), savukārt easyJet darbinieki saņemot vidēji 20 000 sterliņu mārciņu, bet Virgin Atlantic – tikai 14 400 sterliņu mārciņu gadā, vēsta RIA Novosti.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais