ANO pirmo reizi izmeklēs vardarbību pret sievietēm Lielbritānijā

ANO nosūtīs uz Lielbritāniju cilvēktiesību eksperti, lai pirmo reizi izmeklētu vardarbību pret sievietēm šajā valstī, piektdien paziņojušas Apvienotās Nācijas.

ANO eksperte Rašida Mandžu uzturēsies Lielbritānijā no 31.marta līdz 15.aprīlim, lai "pētītu galvenās vardarbības izpausmes ģimenē un sabiedrībā, tādas kā vardarbība ģimenē un seksuālā vardarbība, seksuāla terorizēšana un mocīšana, piespiedu un pāragras laulības un sieviešu ģenitāliju izkropļošana," paziņojusi ANO Cilvēktiesību padome.

"Vardarbība pret sievietēm joprojām ir viens no izplatītākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem pasaulē," norādīja Mandžu - tiesību profesore no Dienvidāfrikas, kura pievienojās ANO Cilvēktiesību padomei 2009.gadā.

Viņa arī pievērsīs uzmanību vardarbībai, ko pastrādā vai piecieš varasiestādes, un problēmām, kas saistītas ar pieaugošo imigrantu, patvēruma meklētāju un bēgļu skaitu.

Lielbritānijas policija pagājušajā gadā uzsāka izmeklēšanu par iespējamiem seksuāliem noziegumiem vienā no Lielbritānijas sieviešu imigrantu aizturēšanas centriem.

Mandžu norādīja, ka viņa "apmeklēs patversmes, lai gūtu tiešu informāciju" no personām, kas cietušas no vardarbības.

Tikmēr Lielbritānijas varasiestādes pašreiz izmeklē valstī pirmo lietu par sieviešu dzimumorgānu apgraizīšanu.

Kāds ārsts Eseksā tiek apsūdzēts par šādas operācijas veikšanu savā slimnīcā 2012.gada novembrī un kāds vīrietis no Londonas - par apzinātu iedrošināšanu veikt šādu operāciju.

Apsūdzētie tiesas priekšā stāsies 15.aprīlī.

Sieviešu dzimumorgānu apgraizīšana Lielbritānijā ir pretlikumīga kopš 1985.gada, bet tiesā nekad neviena šāda lieta nav ierosināta.

Eiropas Savienības (ES) Pamattiesību aģentūras šomēnes publiskotais pētījums liecina, ka Lielbritānijā ir piektais augstākais rādītājs fiziskā un seksuālā vardarbībā pret sievietēm ES.

Pētījuma rezultāti liecina, ka Lielbritānijā no vardarbības cieš 44% sieviešu no 15 gadus vecuma.

Vissliktākā situācija, saskaņā ar pētījumu, ir Dānijā, kur no vardarbības cieš 52% sieviešu.

Mandžu apmeklēt Lielbritāniju oficiāli uzaicināja britu valdība. Plānots, ka jūnijā viņa par saviem atklājumiem informēs ANO Cilvēktiesību padomi.

15.aprīlī Mandžu ieplānota preses konference Londonā.

Svarīgākais