Latvijas karavīri atgriezušies no EDSO militāro novērotāju misijas Ukrainā

© Scanpix

No Ukrainas atgriezušies divi Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) militāro novērotāju misijas sastāvā esošie Nacionālo bruņoto spēku karavīri.

Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins aģentūrai LETA pastāstīja, ka konkrētā EDSO misija ir noslēgusies un abi karavīri atgriezušies Latvijā un devušies uz savām vienībām.

Latvijas pārstāvji ar pārējiem misijas pārstāvjiem sagatavojuši kopīgu ziņojumu un iesnieguši EDSO. Ziņojuma saturu Galkins nebija tiesīgs komentēt.

Ziņots arī, ka iepriekšējā ziņojumā EDSO pārstāvji, tostarp Latvijas karavīri, bija guvuši pārliecību, ka Krimā izvietotie bruņotie cilvēki bez atpazīšanas zīmēm pārstāv Krievijas bruņotos spēkus. Tas gan nav visu EDSO dalībvalstu viedoklis, jo Krievija un Baltkrievija ir EDSO dalībvalstis, taču šajā misijā nepiedalās.

Saskaņā ar 28.februāra EDSO Vīnes dokumentu par uzticēšanos un drošību Ukraina oficiāli lūdza Krievijai paskaidrojumu par tās izvērstajām militārajām mācībām un pastiprināto militāro klātbūtni Krimas pussalā, norādot, ka Krievijas rīcība rada nopietnas bažas par drošības situāciju Ukrainā.

4.martā Ukraina aicināja visas EDSO dalībvalstis nosūtīt novērotājus uz Krimas pussalu, lai viestu skaidrību par Krievijas darbību tur. Par novērotāju nosūtīšanu uz Ukrainu paziņoja arī Latvija. Abi karavīri uz Ukrainu devās 5.martā.

EDSO valstu, īpaši to valstu, kuras ir ES un NATO dalībvalstis, atbalsts Ukrainai ir nozīmīgs politisks solidaritātes solis, kā arī apliecinājums Vīnes dokumenta un bruņojuma kontroles idejas nozīmei un lomai krīzes situācijās, lai mazinātu saspīlējumu un veicinātu caurredzamību, mazinot iespējas veikt kādas slēptas, neskaidras darbības.

Pēdējo reizi Latvija EDSO militāro novērotāju misijā piedalījās 2008. un 2009.gadā, nosūtot savus novērotājus uz Gruziju.