Latvija konsultēs Ukrainu par armijas reformām

Latvijas aizsardzības eksperti varētu sniegt padomus Ukrainai par armijas reformām un atsevišķu bruņoto spēku struktūru veidošanu, aģentūrai LETA pastāstīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

LETA jau ziņoja, ka pagājušajā piektdienā Vējonis telefonsarunā ar toreizējo Ukrainas aizsardzības ministru Igoru Teņuhu piedāvāja divpusējās sadarbības gaitā nosūtīt ekspertus, kuri varētu izvērtēt, kādu atbalstu Latvija varētu sniegt Ukrainas Aizsardzības ministrijai un bruņotajiem spēkiem to turpmākai attīstībai un spēju pilnveidošanai.

Tagad Vējonis LETA pastāstīja, ka Latvijas speciālisti varētu sniegt savas zināšanas par bruņoto spēku reformu, lai Ukrainas spēki kļūtu modernāki. Tāpat Latvija varētu sniegt savu pieredzi par to, kā jāveido tāda līdzīga brīvprātīgo struktūra kā Latvijai ir Zemessardze.

"To ko mēs varētu darīt, ir sniegt savas zināšanas bruņoto spēku reformai, lai viņi kļūtu modernāki. Otrkārt, sniegt savu pieredzi, kā jāveido tādas struktūras, kā mums ir Zemessardze," uzsvēra ministrs.

Vispirms Latvija varētu nosūtīt ekspertus, lai zinātu, kādas ir ukraiņu vajadzības, un tad atkarībā no vizītes pieņemtu lēmumu par speciālistu deleģēšanu. "Pirmais solis ir braukt uz Kijevu un tikt skaidrībā par viņu vajadzībām un kur mēs varam sniegt savu pieredzi. Eksperti vēl nav aizbraukuši, jo pagājušajā piektdienā sazvanījos ar ministru Teņuhu, kurš no amata jau tagad atstādināts. Tagad būs jāsazvanās ar jauno ministru (ģenerālleitnantu Mihailo Kovalu)," norādīja Vējonis.

LETA jau rakstīja, ka 2008.gadā toreizējā Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera valsts vizītes oficiālās delegācijas sastāvā toreizējais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs, pašreizējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs apmeklēja Ukrainu. Toreiz tika panākta vienošanās sagatavot un noslēgt starpvalstu līgumu par sadarbību militāri tehniskajā un rūpniecības jomā.

Latvijas un Ukrainas pārstāvji toreiz apsprieduši iespēju sadarboties stratēģisko gaisa pārvadājumu jomā, izmantojot Ukrainas transporta aviāciju. Savukārt Latvija piedāvājusi iespēju apmācīt Ukrainas karavīrus Jūras spēku mācību centra ūdenslīdēju skolā Liepājā, kā arī apstiprināja gatavību turpināt atbalstīt Ukrainas pārstāvju mācības Baltijas aizsardzības koledžā Tartu, Igaunijā, bet Ukrainas Kremenčugas lidotāju koledžā turpināsies Latvijas Gaisa spēku speciālistu apmācības.

Pasaulē

Mūsdienās Lielbritānijas karaļa Čārlza III sievai Kamillai ir nevainojama reputācija, un viņu sabiedrība mīl, iespējams, pat vairāk nekā pats monarhs. Tomēr tā ir bijis ne vienmēr - Kamilla jau sen tiek dēvēta par Lielbritānijas nīstāko sievieti. Kāpēc tā? Raksta “postimees.ee”.