Ziemeļkoreja veikusi vēl divus raķešu izmēģinājumus

© Scanpix

Turpinot pēdējo nedēļu laikā sāktos raķešu izmēģinājumus, Ziemeļkoreja trešdien izšāvusi jūrā divas vidēja darbības rādiusa raķetes, paziņojusi Seula.

 

Dienvidkoreja, Japāna un ASV, kas samitā Nīderlandē apsprieda Ziemeļkorejas kodolieroču programmu, jau nosodījušas Phenjanas rīcību.

Raķetes tika izšautas no platformas uz ziemeļiem no Phenjanas un nolidoja aptuveni 650 kilometrus, pirms iegāzās jūrā, informēja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis.

Ziemeļkoreja izšāva raķetes arī 3.martā un 27.februārī.

Phenjana arī agrāk ir veikusi šādus raķešu izmēģinājumus, bet tāda intensitāte sen nav novērota.

Analītiķi uzskata, ka Ziemeļkoreja šādi, acīmredzot, pauž savu neapmierinātību par Seulas un Vašingtonas kopējām militārām mācībām, ko uzskata par atklātas agresijas izpausmi.

ASV un Dienvidkoreja savukārt uzstāj, ka mācībām ir tikai un vienīgi aizsardzības raksturs.

Vašingtona norādīja, ka Ziemeļkorejas veiktie raķešu izmēģinājumi ir pretrunā ar ANO Drošības padomes rezolūcijām, piebilstot, ka ASV apspriedīsies ar sabiedrotajiem un Drošības padomes locekļiem, lai pieņemtu atbilstošus mērus šai situācijai.

Samitā Hāgā Dienvidkorejas, Japānas un ASV līderi paziņoja, ka uzskata Phenjanas kodolieroču programmu par lielu draudu drošībai Āzijā un visā pasaulē.

Svarīgākais