NATO pauž bažas par Krievijas spēku klātbūtni Ukrainas pierobežā

© Scanpix

ASV ģenerālis un NATO spēku virspavēlnieks Eiropā Filips Brīdlovs svētdien paudis bažas par Krievijas spēku klātbūtni pie Ukrainas austrumu robežas un iespējamajiem draudiem Moldovas separātiskajam Piedņestras reģionam.

"Krievijas spēki, kas atrodas pie Ukrainas robežas (..) ir ļoti, ļoti lieli un ļoti, ļoti gatavi," norādīja Brīdlovs.

Viņš atzina, ka NATO ir ļoti satraukta par iespējamajiem draudiem Piedņestrai, kur aptuveni 30% iedzīvotāju ir etniskie krievi.

Brīdlovs norādīja, ka pie Ukrainas austrumu robežas ir izvietots pietiekams skaits Krievijas karavīru, lai dotos uz Piedņestru, ja šāds lēmums tiktu pieņemts.

Deviņdesmito gadu sākumā Piedņestras apgabals atdalījās no Moldovas, taču pašpasludinātā republika netika oficiāli atzīta. Bruņotais konflikts, kas izcēlās pēc neatkarības pasludināšanas, beidzās tikai pēc Krievijas karaspēka iejaukšanās. Krievijas miera uzturēšanas spēku kontingents uzturas Piedņestras apgabalā vēl joprojām.

Piedņestras Augstākās padomes priekšsēdētājs Mihails Burla šomēnes vērsās pie Krievijas Valsts domes priekšsēdētāja Sergeja Nariškina ar lūgumu izvērtēt iespēju uzņemt Piedņestru Krievijas sastāvā.

Krievijas īstenotā Krimas aneksija ir izraisījusi lielāko krīzi starp Rietumiem un Austrumiem kopš Aukstā kara un radījusi bažas par Maskavas tālākajiem nodomiem attiecībā uz iespējamo robežu grozīšanu Eiropā.

Svarīgākais