ASV vēstniece Lietuvā: Baltijas valstīm jāstāsta pasaulei par okupācijas laika pieredzi

© F64

Ir ļoti svarīgi, lai Baltijas valstis dalītos ar pasauli, tostarp lielajām starptautiskajām organizācijām, savā okupācijas laika pieredzē, - šādu pārliecību intervijā Lietuvas televīzijai izteikusi ASV vēstniece Lietuvā Debora Makārtija.

"Domāju, ka Baltijas valstis labāk par visiem zina, ko nozīmē būt okupētām un dzīvot apspiestībā. Šajā vērtīgajā pieredzē jūs varat - un jums vajag - dalīties ar citām valstīm, kurām tādas pieredzes nav," viņa uzsvērusi.

"Tajā jādalās ar Eiropas Savienības, NATO un citu lielo starptautisko organizāciju dalībvalstīm - tādējādi šīs organizācijas kopumā (..) kļūs vienīgi stiprākas un varēs panākt būtiskākas pārmaiņas," izteikusies vēstniece.

"Man prieks par sociālo mediju lielo ietekmi. Medijiem vispār ir svarīga nozīme - mēs pieredzējām, ka Ukrainā tika uzbrukts žurnālistiem, kuri izplatīja patiesu informāciju. Nav tiesa, ka mēs atgriežamies Aukstā kara laikos - kaut vai tādēļ vien, ka mainījušies mediji, kas šobrīd strādā pilnīgi citādi, ļoti profesionāli. Cilvēki šobrīd var saņemt reālu informāciju," viņa piebildusi.

Komentējot ASV un Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju, Makārtija noraidījusi izteikumus, ka tām nebūs lielas ietekmes. "Tie, kuri saka, ka tas ir "tikai noteiktu cilvēku saraksts", nav iedziļinājušies jautājumā, ko šis saraksts patiesībā maina. Tas ir ļoti efektīvs. Komanda, kas strādā ar šīm sankcijām, zina, ko dara," uzsvērusi vēstniece.

Atskatoties uz ASV viceprezidenta Džo Baidena trešdienas vizīti Viļņā, kuras laikā viņš tikās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti un Latvijas prezidentu Andri Bērziņu, viņa kā tās galveno vēstījumu akcentējusi apliecinājumu, ka ASV stingri turas pie NATO līguma piektā panta, tādēļ Baltijas valstis, Polija vai jebkura cita alianses dalībvalsts vajadzības gadījumā tiks aizstāvēta.

Kā atgādina Lietuvas Televīzija, ASV, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainai piederošajā Krimas pussalā, jau atsūtījusi sešus papildu iznīcinātājus uz Lietuvu un 12 - uz Poliju.

Jautāta par iespējamo turpmāko ASV palīdzību Lietuvai, Makārtija norādījusi, ka Lietuvas puse Baidena vizītes laikā izklāstījusi konkrētas vajadzības.

"Šobrīd tiek pārskatīts aizsardzības budžets, jāizvērtē un jānolemj, kas būtu papildināms un maināms. Lietuvas izteiktās vēlmes mēs pārskatīsim, arī kopā ar citām NATO valstīm, jo runa ir par visas alianses aizsardzību. (..) Piemēram, Polija gatavojas pārskatīt iespējas dot savu ieguldījumu gaisa telpas patrulēšanas misijā, Amerika varētu atstāt lidmašīnas. Tās vēl ir tikai diskusijas, bet galvenais, ka mēs strādājam kopā. Tas attiecas arī uz Lietuvu - NATO ņem vērā vajadzības, bet būtisks ir pašas Lietuvas ieguldījums," viņa norādījusi.

Vienlaikus vēstniece uzsvērusi, ka šai ziņā nav runa par konkrētu naudas summu, bet par sadarbību aizsardzības jomā. "Amerikā saka - mums jāredz, ko galdā liek arī Lietuva. NATO jāredz Lietuvas ieguldījums aizsardzībā, bet situācija jārisina visām NATO valstīm," viņa izteikusies.

Svarīgākais