ANO ģenerālsekretārs devies uz Ukrainu

Uz Krieviju un Ukrainu devies ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns. Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers iztecies, ka situācija Ukrainā ir tik saspringta, ka tikai brīnumainā kārtā Krimā nav sākusies masveida asinsizliešana.

 Eiropas Savienības valstis gatavojas sanāksmei ceturtdien Briselē, kur valstu līderi lems par iespējamām tālākām sankcijām pret Krieviju.

Rietumi turpina izdarīt pagaidām lielākoties vārdisku spiedienu uz Maskavu, lai tā mainītu savu pozīciju par Krimu. Vizītē uz Krieviju un Ukrainu devies ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns, lai aicinātu konfliktu risināt mierīgā ceļā. Paredzams, ka ceturtdien Kimūns tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, savukārt piektdien Ukrainā – ar pagaidu prezidentu Oleksandru Turčinovu un premjerministru Arsēniju Jaceņuku.

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers ir aicinājis Krieviju nekavējoties apstiprināt mandātu Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju nosūtīšanai uz Ukrainu, kuru, pēc Vācijas sacītā, vajadzētu apstiprināt tuvākās diennakts laikā. „Tas ir gandrīz brīnums, ka situācija Ukrainā nav pārvērtusies militārā konfliktā ar lielu asinsizliešanu,” sacījis Šteinmeiers.

Jau pirms divām nedēļām vairāk nekā 50 EDSO novērotāji centās iekļūt Krimā, taču viņiem tas neizdevās Krievijas spēku dēļ. Ārvalstis turpina pārtraukt sakarus ar Krieviju.

Tagad Šveice nolēmusi iesaldēt sarunas par tirdzniecības līgumu ar Krieviju. Tā pavēstījis Šveices ekonomikas ministrs Johanns Šneiders-Ammans, piebilstot, ka sarunas ir apturētas arī ar Krievijas Muitas savienības partnerēm - Baltkrieviju un Kazahstānu. „Mēs, protams, nevaram izlikties, ka nekas nav noticis," tā teicis ministrs.

Savukārt lielajai divu dienu sanāksmei Briselē gatavojas Eiropas Savienības līderi. 

Pasaulē

Francijas un Polijas kinorežisors Romāns Polaņskis, kas pirms vairākiem gadu desmitiem aizbēga no ASV pēc atzīšanās 13 gadus vecas meitenes izvarošanā, Savienotajās Valstīs netiks tiesāts par iespējamu uzbrukumu citai nepilngadīgai personai, jo ir panākta vienošanās, otrdien paziņoja viņa advokāts.

Svarīgākais