Igaunija aicina noteikt Krievijai ieroču embargo

Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets otrdien preses konferences laikā paziņojis, ka, reaģējot uz Krievijas lēmumu anektēt Krimu, pirmā lieta, kas apspriežama tā dēvētās trešās sankciju kārtas gaitā, ir ieroču tirdzniecības embargo, vēsta Igaunijas nacionālā raidorganizācija ERR.

"Ja mēs domājam par turpmāko, pirmajam visloģiskākajam jautājumam jābūt ieroču embargo. Ņemot vērā visu Eiropas Savienības (ES) valstu nepārprotamo viedokli, ka viss Ukrainā notiekošais ir Krievijas agresija, ieroču tirdzniecības embargo var būt pirmais solis. Tas īsumā tika apspriests, taču lēmums nav pieņemts," norādīja Paets.

Viņš piebilda, ka Tallina diskusijas par ieroču embargo uzskata par saprātīgām, tomēr vienlaikus atzina, ka lēmums jāpieņem tām dalībvalstīm, kuras noslēgušas līgumus ar Krieviju kā, piemēram, Francija par "Mistral" klases helikopteru desantkuģu pārdošanu.

Paets arī uzsvēra, ka Igaunija nesāks aprēķināt iespējamos zaudējumus, kamēr iespējamās sankcijas vēl nav konkrēti apspriestas.

"Visa veida aprēķini un spekulācijas šodien ir bezjēdzīgi. Nav jēgas paaugstināt kāda stresa līmeni, raugoties griestos un piesaucot skaitļus," norādīja ministrs. "Tam nepieciešama konkrētāka aina."

Kā ziņots, Krievijas prezidents Vladimirs Putins izraisījis starptautisku sašutumu, otrdien Maskavā parakstot līgumu par Krievijas karaspēka okupētās Krimas aneksiju.

Pasaulē

Francijas un Polijas kinorežisors Romāns Polaņskis, kas pirms vairākiem gadu desmitiem aizbēga no ASV pēc atzīšanās 13 gadus vecas meitenes izvarošanā, Savienotajās Valstīs netiks tiesāts par iespējamu uzbrukumu citai nepilngadīgai personai, jo ir panākta vienošanās, otrdien paziņoja viņa advokāts.

Svarīgākais