Krimas referendumā 95,5% balsojuši par pievienošanos Krievijai

Apkopojot datus par vairāk kā pusi vēlēšanu iecirkņu Krimas autonomās republikas Centrālā vēlēšanu komisija ziņo, ka par Krimas pievienošanu Krievijai nobalsojuši 95,5 % balstiesīgo, vēsta vietējie mediji.

Referenduma biļetenā bija ierakstīti divi jautājumi : 1. Vai Jūs esat par Krievijas un Krimas, kā Krievijas Federācijas subjekta apvienošanu? 2. Vai Jūs esat par Krimas 1922. gada Konstitūcijas atjaunošanu un Krimas kā Ukrainas daļas statusu?

Krimas autonomās republikas Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs Mihails Mališevs paziņojis, ka tikai 3,5% vēlētāju balsojuši par Krimas palikšanu Ukrainas sastāvā. 1% biļetenu atzīti par nederīgiem. Referendumā piedalījušies 82,71% vēlētāju.

Jau ziņots, ka  daudzas starptautiskas organizācijas, Eiropas Savienības valstis un ASV ir pasludinājušas šo referendumu par neleģitīmu un netaisās atzīt tā rezultātus.

Krievija referendumu uzskata par leģitīmu.  Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs svētdienas vakarā vērsies pie patvaļīgi ieceltā Krimas premjerministra Sergeja Aksjonova un apveicis viņu un visu Krimu ar "vēsturiskās dzimtenes - Krievijas - atgūšanu", vienlaikus piedāvājot Krimai palīdzību "ekonomikas atveseļošanā".

Šo ierakstu savā sociālās vietnes "Instagram" profilā Kadirovs veicis vēl pirms balsošanas iecirkņu slēgšanas referendumā par Krimas statusu.

Kadirovs norāda, ka uzaicinājis Aksjonovu apmeklēt Čečeniju oficiālā vizītē, lai apspriestu ekonomiskās sadarbības jautājumus, un solījis Krimai čečenu uzņēmēju atbalstu "svarīgu reģiona projektu īstenošanā". 

Kadirovs  arī apsveicis visus Krievijas iedzīvotājus "ar taisnīguma atjaunošanu un mūsu karoga atgriešanos likumīgajā vietā Krimā".

Kā ziņo aģentūra Interfakss, Krievijas prezidents Putins jau piezvanījis ASV prezidentam Obamam un paziņojis, ka referendums Krimā noticis atbilstoši starptautisko tiesību normām.  Putins arī  norādījs, ka uz visiem Ukrainas reģioniem jāsūta Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji. Prezidenti vienojušies, ka tiks meklēti ceļi kā stabilizēt situāciju Ukrainā.

Putins vērsis uzmanību uz pašreizējās Ukrainas valdības nespēju un nevēlēšanos ierobežot radikālo un ultranacionālo grupējumu darbību, kuri terorizē vietējos iedzīvotājus.

Tikmēr ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņojis, ka Vašingtona Krimas referendumu uzskata par nelikumīgu un neatzīst tā rezultātus.

Pasaulē

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savas vizītes laikā ASV acīmredzot nesaņēma atļauju no Amerikas līdera Džo Baidena par Rietumu ieroču izmantošanu Krievijas Federācijā, turklāt Ukrainas līderis “redzēja satraucošas pazīmes, ka viņa ietekme Rietumos vājinās”, raksta “The Sunday Times”.