Krievijas karavīri ap Ukraiņu bataljonu Feodosijā izvieto prettanku mīnas

Krimas pussalā, Feodosijā Krievijas karavīri ap tur izvietoto Ukrainas jūras kājnieku bataljonu izvieto prettanku mīnas, vēsta Ukrainska Pravda.

Kā ziņo Ukrainas aizsardzības ministrija savā Facebook kontā, "vairāki desmiti prettanku mīnu izvietotas ap bataljonu pa perimetru, 16. martā, bet mīnu izvietošana turpinās."

Armijas daļa, kurā izvietojies bataljons atrodas Feodosijas teritorijā, netālu no tās ir autoosta un daudzas dzīvojamo māju masīvi.

Jūras kājnieku bataljons jau divas nedēļas no krievu armijas puses tiek bloķēts ar tehnikas un dažādu Krimas "pašaizsardzības" kaujinieku formējumu palīdzību.

Krimā "pašaizsardzības" kaujinieku un dažādu bruņotu formējumu vienības bez pazīšanās zīmēm neievēro nekādus likumus,  uzbrūk un nolaupa ukraiņu aktīvistus un žurnālistus, teikts Human Right Watch (HRW) paziņojumā.

"Krimas varas iestādes šo patvaļu pieļauj un nekādi nesoda," norāda Eiropas Human Right Watch organizācijas direktora vietniece Reičela Denbera.

HRW  atskaitē dokumnetēti vismaz seši gadījumi, kad kaujinieki nolaupījuši "Eiromaidana" aktīvistus, tāpat viņi bijuši iesaistīti bruņotā demonstrantu izdzenāšanā, nelikumīgās autotransporta un cilvēku aizturēšanās un kratīšanās.

Kaujinieki nolaupījuši vairākus aktīvistus, tā nolaupīti un joprojām nezināmā vietā atrodas Eiromaidana aktīvisti Andrejs Ščekuns Un Anatolijs Kovaļskis, kuri tika aizturēti Simferopoles dzelzceļa stacijā.

Denbera norāda, ka šis gadījums labi parāda notiekošo un to kāda "sadarbība" ir kaujiniekiem ar miliciju un jauno vietējo Krimas varu. Aktīvistus aizturēja nezināmi cilvēki aizveda uz miliciju, savukārt no turienes viņus aizveda "Krievu vienotības" pārstāvji. 

Nekas nav zināms arī par  citu pazudušo Eiromaidana aktīvistu  Alekseja Gricenko, Natālijas Lukjančenko un Sergeja Supruna  atrašanāas vietu. Viņi tika izsekoti un nolaupīti.

 HRW  konstatējusi, ka  vietējā milicija bruņotās vienības ne tikai nekontrolē, bet cenšas nekādi negadīties to ceļā. Bruņotajām Krimas kaujinieku vienībām aktīvi palīdzot krievu karavīri.

 "Varasiestādēm ir jāsāk pārkāpumu un noziegumu, kā arī cilvēku tiesību pārkāpumu izmeklēšana un vainīgie jāsauc pie atbildības," uzsver Denbera.

Krimas autonomijas pašreizējais premjerministrs Aksenovs izteicies, ka zin kur atrodas Eiromaidana aktīvisti Andrejs Ščekuns Un Anatolijs Kovaļskis, bet viņi līdz referenduma beigām netiks atbrīvoti.

Pasaulē

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savas vizītes laikā ASV acīmredzot nesaņēma atļauju no Amerikas līdera Džo Baidena par Rietumu ieroču izmantošanu Krievijas Federācijā, turklāt Ukrainas līderis “redzēja satraucošas pazīmes, ka viņa ietekme Rietumos vājinās”, raksta “The Sunday Times”.