Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Putinu Krimas jautājumā atbalsta arī miruši mākslinieki

Šonedēļ atklātībā parādījās daudzu Krievijas skatuves mākslinieku parakstīta atklātā vēstule "Prezidenta pozīcijas atbalstam Ukrainas un Krimas jautājumā", kurā viņi ar parakstu apliecinājuši savu atbalstu valsts prezidentam Ukrainas un Krimas jautājumā, ziņo Krievijas mediji, informēja Krievijas Federācijas Kultūras ministrijas preses dienests.

“Dienās, kad tiek lemts par Krimas un mūsu tautiešu likteni, Krievijas kultūras darbinieki nevar būt vienaldzīgi vērotāji ar aukstu sirdi. Mūsu kopīgā vēsture un saknes, mūsu kultūra un tās garīgie avoti, mūsu pamatvērtības un valoda mūs ir apvienojusi uz visiem laikiem. Mēs vēlamies, lai mūsu tautu un kultūru kopienai būtu stabile nākotne. Tieši tādēļ mēs paziņojam par stingru atbalstu Krievijas prezidenta pozīcijai Ukrainas un Krimas jautājumā,” tika pausts vēstulē.

Vēstuli  bija parakstījuši 512 Krievijas mākslinieki, to vidū - Maskavas Puškina vārdā nosauktā tēlotājmākslas muzeja direktore Irina Antonova, aktieri - Aleksejs Batalovs, Sergejs Bezrukovs, Mihails Bojarskis, Vasīlijs Lanovojs, dziedātājs Oļegs Gazmanovs, pianists Deniss Macujevs, diriģenti - Jurijs Bašmets un Vladimirs Spivakovs, kinorežisori Fjodors Bondarčuks un Pāvels Lungins, Estrādes teātra mākslinieciskais vadītājs Genādijs Hazanovs, Antona Čehova Maskavas Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Oļegs Tabakovs, Lielā Maskavas valsts cirka Vernadska prospektā direktors Edgars Zapašnijs, Krievijas Mākslas akadēmijas prezidents Zurabs Cereteli, baleta zvaigzne Nikolajs Ciskaridze u.c.

Šo vēstuli esot parakstījis arī Krievijas tautas mākslinieks Cigals Viktors Jefimovičs, kurš, kā savā twitter kontā norāda  mākslas menedžeris, galerists Marats Gelmans, diemžēl, miris jau 2005. gadā.  Gelmans uzsver- "varētu jau teikt, ka iniciāļiem Cigals V.J. atbilst cits mākslinieks, bet arī viņš, PSRS Tautas mākslinieks, skulptors Cigals Vladimirs Jefimovičs, iepriekšminētā brālis, jau pametis šo pasauli, jo miris 2013. gada 4. jūnijā. 

Šodien dienas otrajā pusē Krievijas Federācijas Kultūras ministrijas mājas lapā parādījās labojums un nu vairs Cigals Viktors Jefimovičs sarakstā atrodams nav.

 Jāatzīmē, ka Krievijas radošo profesiju pārstāvju vidū ir arī cits viedoklis par Krimas jautājumu. Vairāk nekā 100 Krievijas kinematogrāfistu savienības biedru, atbalstot Ukrainas kultūras darbiniekus, paziņoja, ka nostājas pret Krievijas militāro darbību Ukrainā, kā arī asi nosoda pret Ukrainu vērsto kampaņu Krievijas valsts medijos.

“Nešaubieties par mums! Mēs esam patiesības pusē, mēs esam ar jums!” tā pie Ukrainas kolēģiem vēršas Krievijas kinematogrāfisti.Starp Ukrainai atbalstu paudušajiem kinematogrāfistiem ir Eldars Rjazanovs, Lija Ahedžakova, Aleksejs Smirnovs, Jurijs Bogomolovs, Aleksejs Popogrebskis, Jeļena Koroņeva, Andrejs Proškins, Harijs Bardins, Andrejs Zvjagincevs, Andrejs Plahovs, Daniīls Dondurejs u.c.