Ukrainas Augstākā rada pirms termiņa atlaiž Krimas parlamentu

Ukrainas Augstākā rada pirms termiņa atlaidusi Krimas autonomās republikas parlamentu.

 Ticamākais, ka vietējās Krimas varasiestādes šo lēmumu ignorēs, tāpat kā iepriekš ignorēja tiesas lēmumu, kas aizliedza referenduma rīkošanu, vēsta Ukrainas mediji.

Par valsts konstitūcijas pārkāpumiem atlaist Krimas autonomās republikas parlamentu teikts Ukrainas  Konstitucionālās tiesas lēmumā. Lēmums stājies spēkā tā pieņemšanas brīdī.

"Par" Krimas parlamenta pilnvaru pārtraukšanu pirms termiņa nobalsojuši 278 no 296 deputātiem.

Parlamenta spīkers Aleksandrs Turčinovs paziņojis, ka svētdien, 16.martā, iznāks avīzes "Ukrainas Balss" ārkārtas numurs, lai Ukrainas pilsoņi Krimā varētu iepazīties ar Augstākās radas lēmumu.

 Jau  ziņots, ka 6. martā Krimas Augstākā padome  pieņēma  lēmumu par iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā kā federācijas subjektam.

Rīt ,16.martā, paredzētajā referendumā par Krimas statusu, pussalas iedzīvotājiem būs jāatbild uz 2 jautājumiem.

"Pirmais - vai jūs atbalstiet Krimas iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā kā federācijas subjektam. Otrais - vai jūs esat par Krimas 1992.gada konstitūcijas atjaunošanu," sacīja Temirgalijevs.

Sākotnēji referendums bija plānots 25.maijā, tad tas tika pārcelts uz 30.martu.

Pasaulē

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savas vizītes laikā ASV acīmredzot nesaņēma atļauju no Amerikas līdera Džo Baidena par Rietumu ieroču izmantošanu Krievijas Federācijā, turklāt Ukrainas līderis “redzēja satraucošas pazīmes, ka viņa ietekme Rietumos vājinās”, raksta “The Sunday Times”.