ANO izvieto tiesību novērotājus Ukrainā

© Scanpix

Ukrainā izvietota ANO novērotāju komanda, kas novērtēs cilvēktiesību pārkāpumus Ukrainā, tostarp Krievijas faktiski okupētajā Krimā, piektdien paziņojis ANO ģenerālsekretāra vietnieks cilvēktiesību jautājumos Ivans Šimonovičs.

"Es esmu dziļi nobažījies par situāciju Krimā, kur šobrīd, izskatās, nevalda likuma vara, un tādēļ vērojama krasa cilvēktiesību aizsardzības pasliktināšanās," norādīja Ivans Šimonovičs.

Lai gan pēdējā brauciena laikā Šimonovičam netika atļauts iebraukt Krimā, viņš norādīja, ka saņēmis ticamas liecības par patvaļīgu aizturēšanu, spīdzināšanu, žurnālistu aizskaršanu un aktīvistu pazušanu Krimas pussalā.

ANO novērotājiem arī dots uzdevums noskaidrot faktus par cilvēktiesību pārkāpumiem citviet Ukrainā, tostarp slepkavībām un spīdzināšanu.

Kā jau ziņots, svētdien Krimā notiks referendums par pievienošanos Krievijai, kas kopš 28.februāra faktiski okupējusi Ukrainai piederošo pussalu.

Ukrainas valdība un starptautiskā sabiedrība uzstāj, ka Krievijas militārās okupācijas apstākļos sarīkotais referendums būs neleģitīms un tā rezultāti netiks atzīti.

Svarīgākais