Džons Kerijs: Krievijas rīcība Krimā sarežģī diplomātiju

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs otrdien Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam sacījis, ka uz tālāku situācijas eskalāciju vērstie Krievijas soļi Krimā "iespējas diplomātijai padara sarežģītākas".

"Krievijas atbildes uz ASV jautājumiem, kas sestdien tika nosūtīti Krievijai, lai noteiktu, kādus diplomātiskos soļus Krievija ir gatava spert, lai atrisinātu Ukrainas krīzi, liecina, ka tās nostāja nav mainījusies," norāda ASV Valsts departamenta preses sekretāre Džena Psaki.

Sarunā Kerijs paudis bažas par saņemtajiem ziņojumiem no Krimas, norādot - "tas ir nepieņemami, ka Krievijas bruņotie spēki un neregulārie formējumi turpina pārņemt lietas savās rokās", norādīja Psaki.

Krievija kopš 28.februāra faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas, no kurām vairākas ieņemtas.

Krimas reģionālais parlaments paziņojis, ka 16.martā pussalā notiks referendums par pievienošanos Krievijai.

Ukrainas valdība un starptautiskā sabiedrība uzstāj, ka Krievijas militārās okupācijas apstākļos sarīkotais referendums būs neleģitīms un tā rezultāti netiks atzīti.

Pasaulē

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savas vizītes laikā ASV acīmredzot nesaņēma atļauju no Amerikas līdera Džo Baidena par Rietumu ieroču izmantošanu Krievijas Federācijā, turklāt Ukrainas līderis “redzēja satraucošas pazīmes, ka viņa ietekme Rietumos vājinās”, raksta “The Sunday Times”.