Robežsargi neļauj iebraukt Ukrainā pusotram tūkstotim krievu radikāļu

© Scanpix

Kopš Ukrainas robežsardze centienos nepieļaut krievu radikāļu un provokatoru iekļūšanu valstī sākusi īstenot specoperāciju "Robeža", Ukrainā no Krievijas teritorijas nav ielaists pusotrs tūkstotis cilvēku, pavēstīja robežsardzes amatpersona Oleksandrs Ždaņenko.

Pie aizturētajām un atpakaļ uz Krieviju nosūtītajām personām atrastas metāla un gumijas nūjas, gāzes baloniņi, aizsargkrāsas auduma drēbes.

"Šī operācija pamatā notiek uz austrumu robežas, bet arī uz robežas Ukrainas-Baltkrievijas posma, kā arī uz robežas Piedņestras posma. Katru dienu mēs identificējam daudz Krievijas pilsoņu, kas dodas uz Ukrainu, lai piedalītos provokatīvos ekstrēmistiska rakstura pasākumos," norādīja amatpersona.

"Kopš operācijas sākuma mēs esam identificējuši un neesam ielaiduši Ukrainā vairāk nekā pusotru tūkstoti šādu cilvēku. Tikai pēdējās diennakts laikā mēs valstī neesam ielaiduši 477 cilvēkus. Pamatā Harkovas, Sumu, Doņeckas un Čeņigovas virzienā," sacīja Ždaņenko.

Daudzus cilvēkus, kas dodas uz Ukrainu karot, ir dezinformējuši Krievijas mediji, "kur saistībā ar situāciju Ukrainā izvērstas klajas provokācijas", viņš piebilda.

Tviterī parādījušies sludinājumi, kuros Krievijas pilsoņi tiek aicināti pievienoties "pretestības akcijām" Odesā, Harkovā un Doņeckā.

Potenciālajiem braucējiem ieteikts "neuzdot liekus jautājumus" un atcerēties, "ka viņi ir vienkārši tūristi".

Ukrainas mediji vēsta, ka nedēļas nogalē Harkovā notikušās nekārtības izraisīja aptuveni divi tūkstoši aktīvistu, kas autobusos ievesti no Krievijas Belgorodas apgabala.

Līdz nedēļas nogalei situācija Harkovā bija izteikti mierīga, taču sestdien daudzās Ukrainas dienvidaustrumu pilsētās notika separātiski mītiņi.

Harkovā daži tūkstoši prokrieviski noskaņotu aktīvistu uzbruka nelielam skaitam Maidana atbalstītāju. Pēc oficiāliem datiem, nekārtībās ievainoti 97 cilvēki.

Krievija kopš pagājušās piektdienas faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas.

Svarīgākais