No notikuma vietas: Eiropas Tautas partijas kongress ar sajūsmu uzņem Kļičko un Timošenko

ETP kongress ar sajūsmu sveica Ukrainas opozīcijas līderus Vitāliju Kļičko un Jūliju Timošenko. Abi tika sveikti ar stāvovācijām, kuru laikā īpaši izcēlās Latvijas delegācija, turot rokās Ukrainas karogus.

Kļičko savā uzrunā nosodīja Janukoviča režīmu, kuram neesot svētā Ukrainas neatkarība un tās iedzīvotāju nākotne. "Mēs arī esam eiropieši, teica Kļičko, raksturojot savas tautas eiropeiskas centienus. Viņš arī uzteica Ukrainas armiju, kura neesot padevusies Krievijas provokācijām, un izturējusies rezervēti, tādejādi neizraisot karu. Kļičko uzsvēra, ka turpinās cīņu par savu valsti un tās eiropeisko tālāko ceļu - tā vēlas ieviest reformas, iestāties ES un NATO, nodrošināt preses brīvību un cilvēktiesību ievērošanu. Ukrainas partijas UDAR līderis aicināja Eiropas dalībvalstis atbalstīt Ukrainas demokrātiskos spēkus.

Savukārt Timošenko uzsvēra, ka Ukrainā uzvarējuši demokrātiski spēki, diemžēl par ļoti daudzu dzīvības cenu. Viņa pateicās personiski Vācijas kanclerei Angelai Merkelei un Polijas ārlietu ministram Sikorskim par atbalstu Ukrainas revolūcijai, kā arī citiem, kas palīdzējuši ukraiņu tautai.

Timošenko pateicās visiem, kas palīdzējuši viņas meitai cīnīties par mātes brīvību. Timošenko kritizēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, un brīdināja, ka nevajadzētu klausīties viņa apliecinājumos, ka netiek realizēta Ukrainas okupācija. Krimas referendumu, kas paredzēts 16. Martā, viņa nodēvēja par mēģinājumu leģitimizēt Ukrainas okupāciju. Mēs cienām krievu tautu, bet noraidām Kremļa centienus mūs padarīt par teritoriju, likvidējot mūs kā neatkarīgu valsti, teica Eiropas Tautas partijas deputātiem Timošenko. Viņa piesauca ES palīdzēt, jo Ukrainas revolūcija esot briesmās, aizstāvēt neatkarīgās Ukrainas ideju.

Kļičko kongresu uzrunāja vāciski, bet Timošenko ukraiņu valodā.

Svarīgākais