Lietuvas Ģenerālprokuratūru lūdz izmeklēt retranslēto Krievijas telekanālu pārraižu saturu

© Scanpix

Lietuvas Radio un televīzijas komisija ceturtdien vērsusies Ģenerālprokuratūrā, lūdzot veikt izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai Lietuvā retranslēto Krievijas telekanālu pārraidēs ziņas par notikumiem Ukrainā nesatur dezinformāciju un nekurina naidu. Iesniegumam pievienoti raidījumu ieraksti.

"Ir pazīmes, ka pārkāpti Lietuvas likumi, kas aizliedz informāciju, kurā tiek mudināts uz karu, kurināts naids, izplatīta dezinformācija, aicināts izrēķināties ar kādu cilvēku grupu un tamlīdzīgi," norādījis komisijas vadītājs Edmunds Vaitekūns.

"Uzskatām, ka prokuratūrai jāizvērtē šī darbība, ko pašlaik retranslē kabeļtelevīzijas operatori. Viņus ar šiem kanāliem saista līgumi. Tas nozīmē, ka faktiski būtu jāatbild satura turētājam. Arī komisija seko saturam, un mēs esam vērsušies pie žurnālistu ētikas inspektores, izmeklēšana jāveic arī žurnālistiem," viņš piebildis.

Kā ziņots, komisija šonedēļ atzina, ka daļā šo kanālu sistemātiski un konsekventi attaisnota Krievijas karaspēka invāzija suverēnas valsts - Ukrainas - teritorijā. Tā aicināja visus Lietuvā darbojošos sabiedriskās informācijas izplatītājus, īpaši tos, kuri retranslē citu valstu programmas, rūpīgi izvērtēt to saturu, kas var ietvert dezinformāciju vai kara kurināšanu, norādot, ka par šādas informācijas izplatīšanu paredzēta arī kriminālatbildība. Komisija atgādināja retranslētājiem, ka viņiem jānodrošina, lai publiski pieejamā informācija medijos tiktu pasniegta godīgi, precīzi un objektīvi, garantējot lietotājiem drošu un objektīvu informācijas avotu daudzveidību, tostarp krievu valodā.