Zinātnieki Sibīrijā atklāj 30 tūkstošus gadu vecu vīrusu

© Scanpix

Krievijas un Francijas zinātnieki Čukotas autonomajā apvidū, Sibīrijā, atklājuši aptuveni 30 gadus vecu vīrusu, kas eksistējis, kad vēl uz zemes dzīvojuši mamuti un zobenzobu tīģeri, vēsta interneta ziņu portāls cnn.com.

Zinātnieki atklājuši, ka šis senais vīruss, kas nosaukts par Pitovīrusu, ietekmē tikai amēbas un neapdraud cilvēkus vai dzīvniekus. Taču viņi ir nobažījušies par to, ka globālās sasilšanas rezultātā mūžīgais sasalums sāks kust, atklājot vairākus aizvēsturiskus vīrusus, kas agrāk pasaulē izraisījuši milzu epidēmijas. "Šī ir zīme, ka mūžīgā sasaluma slāņos ir saglabājušies arī cilvēkiem un dzīvniekiem patogēniski vīrusi," stāsta viens no pētījuma autoriem Žans-Mišels Klaverie.

Līdz šim zinātniekiem bija zināmas tiki divas lielo vīrusu grupas jeb dzimtas- "Megaviridae" un "Pandoraviridae". Taču vīrusa atklājums Sibīrijā ir ieviesis pavisam jaunu dzimti. Lielie vīrusi satur daudz vairāk gēnu, nekā parastie. Atklātajam Pitovīrusam ir 500 gēnu, kamēr, piemēram, AIDS, satur tikai 10 gēnus. Tomēr visvairāk gēnu satur Pandoravīruss- 2,5 tūktoši gēnu.