Igaunijas Ārlietu ministra sarunu ar Eštoni noklausās un publicē internetā

© Scanpix/AFP

Vietnē "Youtube" parādījies video, kurā šķietami dzirdama Igaunijas ārlietu ministra Urmasa Paeta un Eiropas Savienības augstās ārlietu pārstāves Ketrīnas Eštones telefonsaruna, vēsta "Postimees".ee.

Abi politiķi spriež par to, kurš nolīdzis snaiperus, kas Kijevā apšaudīja Maidana aktīvistus. Paets telefonsarunā runā, ka snaiperi šāvuši gan uz protestējošajiem, gan arī kārtības sargiem. Viņš arī runā par avotiem, kas apstiprinājuši, ka ievainojumi abām pusēm bijuši no vieniem un tiem pašiem ieročiem.

Ministrs pauž bažas par to, ka jaunā Ukrainas koalīcija nevēlas noskaidrot, kas patiesībā notika ar Maidanu.

"Ļoti uztrauc tas, ka jaunā koalīcija nevēlas izmeklēt, kas tieši notika. Kļūst arvien skaidrāks, ka aiz snaiperiem stāvēja nevis Janukovičs, bet gan kāds no jaunās koalīcijas," teica Paets, piebilstot, "ja rūpīga izmeklēšana nenotiks uzreiz, jaunā valdība diskreditē sevi jau pašos pamatos."

Saskaņā ar Kremļa finansētā telekanāla "Russia Today" ziņām, telefona sarunu ierakstījuši un internetā izvietojuši ukraiņu specdienesti, kuri joprojām saglabā uzticību prezidentam Viktoram Janukovičam.

Telefonsaruna tikusi ierakstīta 25. februārī pēc Paeta atgriešanās no Ukrainas.

Urmass Paets "Postimees"noliedzis šādas sarunas esamību.

"Es runāju ar Ketrīnu Eštoni pagājušajā nedēļā pēc Ukrainas apmeklējuma. Sarunas brīdī es jau biju Igaunijā." Neko vairāk viņš nevarot komentēt, pirms neesot iepazinies ar sarunas ierakstu.

Savukārt Igaunijas Ārlietu ministrija apstiprina internetā noplūdušās sarunas autentiskumu. Šī saruna notikusi 26. februārī pēc Paeta vizītes Ukrainā un pēc vardarbības pārtraukšanas Kijevas ielās, norāda ministrija.

"Skumji, ka šāda sarunas noklausīšanās vispār ir notikusi," uzsver Paets. "Domāju, ka šo sarunu internetā ielika speciāli."

Igaunijas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons šodien parlamentā paziņoja, ka Paeta un Eštonas sarunu noklausījušies Krievijas specdienesti.

Kā norāda Mihkelsons, šādi ieraksti parādās internetā jau trešo reizi, vēsta Postimees.

"Es uzskatu, ka mumsļoti nopietni jāaizdomjās par to, ko tas nozīmē, kādā laikā dzīvojam. Vai tas ir aukstais karš, vai kas cits ko Krievija uztiepj Rietumu valstīm," uzsver Mihkelsons.

Trešdienas pēcpusdienā speciāli sasauktajā preses konferencē Igaunijas ārlietu ministrs  žurnālistiem skaidroja, ka sarunā nav devis situācijas novērtējumu, bet tikai izteicis bažas, ka "ja sarunas sāks dzīvot pašas savu dzīvi, tas pasliktinās situāciju Ukrainā."

"Es tagad nevaru būt pārliecināts vai mani vairāk nenoklausās, pagaidām nav informācijas, kā varēja notikt noplūde. Mūsu dienesti pašlaik strādā pie šīs noklausīšanās izmeklēšanas. Var tikai izteikt pieņēmumus, kāpēc šī saruna parādījās internetā tikai nedēļu pēc jaunās Ukrainas valdības apstiprināšanas," skaidro Paets.

"Es izstāstīju Eštonei par sarunas noklausīšanos, bet domāju, ka viņa jau bija par to informēta. Nezinu, kura telefons tika noklausīts mans vai Ketrīnas Eštones. Par to, vai tiks pastiprināti drošības pasākumi tagad lems attiecīgie dienesti. Visticamākais, ka šāda rīcība ir notikusi, lai diskreditētu jauno Ukrainas valdību, es tam pilnīgi nepiekrītu. Maidanā notikušie noziegumi ir jāizmeklē un vainīgajiem jāsaņem sods.

"Es uz Ukrainu ņēmu līdz iPhone 4 ar "diplomātisko pieslēgumu", nav ne jausmas vai pie noklausīšanās iespējamības vainīgs tieši šis aparāts un vai tagad sarunām būs jaizmanto citi tehniskie līdzekļi. Tas, kas patiešām notika Kijevā,  tagad jāskaidro izmeklēšanā, es domāju, ka daudzi grib, lai Ukrainā notiktu neatkarīga izmeklēšana," uzsvēra Paets.

Svarīgākais