Žurnālistu ētikas inspektorus lūgs izvērtēt Lietuvā retranslētās Krievijas telekanālu pārraides

Lietuvas Radio un televīzijas komisija otrdien īpašā sēdē vērtējusi pēdējo dienu laikā Krievijas telekanālos izskanējušās informatīvās un analītiskās pārraides, kas retranslētas Lietuvas kabeļtelevīzijas tīklos.

Kā paziņojumā presei norāda komisija, sēdē atzīts, ka daļā šo kanālu sistemātiski un konsekventi attaisnota Krievijas karaspēka invāzija suverēnas valsts - Ukrainas - teritorijā.

Lietuvas likumdošana nepārprotami aizliedz izplatīt informāciju, kas ietver naida kurināšanu un kūdīšanu uz vardarbību, kā arī noniecinājumu, izsmieklu, diskrimināciju vai aicinājumu izrēķināties ar kādu cilvēku grupu. Vienlaikus likums aizliedz arī izplatīt dezinformāciju.

Rūpīgi izvērtējusi minēto pārraižu saturu, komisija vienbalsīgi nolēmusi lūgt žurnālistu ētikas inspektoru vērtējumu, vai kabeļtelevīziju rādītās Krievijas telekanālu pārraides nesatur informāciju, kādu Lietuvā izplatīt aizliegts. Par šo lēmumu nekavējoties tiks informēta arī Lietuvas kabeļtelevīziju asociācija.

Komisija aicina visus Lietuvā darbojošos sabiedriskās informācijas izplatītājus, īpaši tos, kuri retranslē citu valstu programmas, rūpīgi izvērtēt to saturu, kas var ietvert dezinformāciju vai kara kurināšanu. Par šādas informācijas izplatīšanu paredzēta arī kriminālatbildība.

Komisija atgādina retranslētājiem, ka viņiem jānodrošina, lai publiski pieejamā informācija medijos tiktu pasniegta godīgi, precīzi un objektīvi, garantējot lietotājiem drošu un objektīvu informācijas avotu daudzveidību, tostarp krievu valodā.

Svarīgākais