Krimā darbojas bēdīgi slavenā Pleskavas divīzija

Labi bruņotās personas formastērpos bez atšķirības zīmēm, kas kopš pagājušās nedēļas parādījušās Krimā, formāli tiek dēvētas par neidentificētām, lai gan neviens nešaubās, ka tie ir krievi, turklāt Krievijas karaspēka elites vienības, vēsta Polijas telekanāls "Tvn24.pl".

 \Par to liek domāt modernais aprīkojums un bruņojums, kas krietni atšķiras no ierastajiem priekšstatiem par Krievijas karavīru. Privātās sarunās to neslēpjot arī viņi paši.Telekanāls pieļauj, ka šo bruņoto personu skaitā ir arī slavenā Pleskavas divīzija, kas piedalījusies gan 1991.gada 13.janvāra notikumos Viļņā, gan otrajā Čečenijas karā, gan 2008.gada karā ar Gruziju.

Krimā šīs "neidentificētās" militārpersonas parādījās naktī uz piektdienu, vispirms ieņēma Sevastopoles un Simferopoles lidostas, bet turpmākajās dienās izvērsās pa visu pussalu un, sagaidot palīgā bruņutehniku, ķērās pie Ukrainas bāzu atbruņošanas vai ieņemšanas.

Lai gan sākumā Maskava Krimas notikumus iztēloja par spontānu vietējo iedzīvotāju iniciatīvu, lai "aizstāvētos pret Maidana fašistiem", drīz vien nācās atzīt, ka "svarīgākos pussalas objektus" apsargā Melnās jūras flotes spēki. Šiem desantniekiem, kas pārvietojas ar bruņutransportieriem BTR-80, vienīgajiem ir skaidras pazīšanās zīmes, un sajaukt viņus ar Krimā esošajiem Ukrainas spēkiem nav iespējams. No visām Krimā ienākušajām militārpersonām viņi izskatās visvienkāršāk, tomēr nedaudz labāk "par parastiem Krievijas karavīriem", norāda "Tvn24.pl".

Tikmēr "neidentificētie" pievērš uzmanību ar moderna piegriezuma formastērpiem un ķiverēm, labu bruņojumu un visi izskatās ļoti līdzīgi. Visticamāk, šie karavīri pārstāv 76.gaisa desanta divīziju, tā dēvēto Pleskavas divīziju, kas pieder pie Krievijas regulārās armijas elites. Kā apgalvo Ukrainas mediji, neoficiālās sarunās ar žurnālistiem to atzīstot arī viņi paši. Domājams, tieši viņi tika nogādāti Krimā pagājušajā piektdienā un sestdienā ar kravas lidmašīnām "IL-76". Šādas operācijas desantnieku vienības bieži mēdz slīpēt manevros.

Kā 28.februārī vēstīja izdevums "Glavred", šīs divīzijas apakšvienībām negaidīti noteikta augstākā kaujas gatavība un tās nosūtītas uz militārajiem lidlaukiem Ļeņingradas apgabalā sakarā ar neplānotu Krievijas Rietumu un Centrālā kara apgabala kaujas gatavības pārbaudi, ko februāra beigās izsludināja Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Šajā tehnikas un karavīru pārdislocēšanā bijuši iesaistīti 60 helikopteri un 20 lidmašīnas. Jau ziņots, ka šīs kaujas gatavības pārbaudes ietvaros Krievija rīko militārās mācības arī Kaļiņingradas apgabalā.

"Glavred" ap to pašu laiku arī sniedza informāciju, ka Krievijas prezidenta pastāvīgais pārstāvis Krimā Sergejs Kuņicins ziņojis par 13 lidmašīnām "IL-76", kas ieradušās ar aptuveni 2000 Krievijas desantniekiem.

Kā atgādina mediji, viena no apkaunojošākajām lappusēm Pleskavas divīzijas vēsturē ir dalība 1993.gada karā pret Gruziju Abhāzijas pusē - bez pazīšanās zīmēm, uzdodoties par zemessardzi. Par to stāstījuši krievu karagūstekņi savulaik Ukrainā nogalinātā žurnālista Georgija Gongadzes filmā "Kara ēnas".

Svarīgākais