ES apsver iespēju noteikt Krievijai ieroču embargo

Krievijai ir jāmaina sava politika Ukrainā un jādod rīkojums karavīriem Krimā atgriezties bāzēs vai arī jārēķinās ar virkni Eiropas Savienības (ES) soda sankciju, tostarp ar ieroču embargo, liecina ES ārlietu ministru paziņojuma uzmetums.

ES ārlietu ministru ārkārtas sanāksmes gala paziņojuma uzmetums, kas nonācis aģentūras AFP rīcībā, liecina, ka ES ārlietu ministri apsvērs, kādus pasākumus īstenot gadījumā, ja no Krievijas puses tiktu īstenotas tālākas negatīvas darbības.

Uzmetumā norādīts, ka "ES apsvērs/sāks gatavoties tālākiem mērķtiecīgiem pasākumiem, tostarp ieroču embargo".

Tiesa, šī paziņojuma daļa ielikta iekavās, kas nozīmē, ka sanāksmes laikā tā var tikt mainīta vai izslēgta no teksta.

Krievija un Francija 2011.gadā parakstīja līgumu par vairāk nekā miljardu eiro, paredzot, ka Maskava iegādāsies no Francijas divus karakuģus "Mistral". Šis ir pirmais līgums par militārās tehnikas iegādi, ko Krievija noslēgusi ar NATO valsti.

Nīderlandes ārlietu ministrs Franss Timmermans, ierodoties uz sanāksmi, žurnālistiem sacīja, ka "sankcijas šodien nav dienaskārtībā, bet sankcijas kļūs neizbēgamas", ja Krievija nemainīs savu nostāju.

Pagaidām Francija un Vācija par labāko variantu atzinušas dialogu ar Maskavu, noraidot sankciju iespēju šajā posmā.

Paziņojuma uzmetums liecina, ka ES ārlietu ministri apsver arī iespēju apturēt sarunas ar Krieviju par vīzu liberalizāciju un sarunas par ES-Krievijas attiecību uzlabošanu.

"Eiropas Savienība stingri nosoda" Krievijas rīcību Ukrainā, sevišķi, iebrukumu Krimā. Šāda rīcība ir pretrunā ar starptautiskajām tiesībām, ASV, Krievijas un Lielbritānijas 1994.gadā Budapeštā parakstīto memorandu un 1997.gadā parakstīto Ukrainas un Krievijas divpusējo līgumu, norādīts paziņojuma uzmetumā.

ES "aicina Krieviju nekavējoties atsaukt savus bruņotos spēkus" un bez kavēšanās piekrist tiešām sarunām ar Kijevu, teikts uzmetumā, kurā arī uzslavēta Ukrainas apdomīgā atbildes reakcija un pausts atbalsts starptautiskajiem centieniem palīdzēt Ukrainai.

Tiesa, paziņojuma teksts vēl var tikt mainīts un gala variants var stipri atšķirties no uzmetuma.