Arī Doņeckas apgabala padome atbalsta referendumu par reģiona statusu

Doņeckas apgabala padome pirmdien atbalstījusi referenduma rīkošanu par reģiona statusu, lai gan nedz nobalsošanas datums, nedz jautājums, uz kuru tajā nāksies atbildēt vēlētājiem, pagaidām nav noteikts.

"Ņemot vērā mītiņos pausto cilvēku viedokli, (..) apgabala padome nolēmusi atbalstīt mītiņos izteikto tautas iniciatīvu par referenduma sarīkošanu Doņeckas apgabala teritorijā," paziņojis viens no deputātiem.

Apgabala padome vērsusies pie Ukrainas Augstākās Radas, pieprasot nekavējoties pieņemt likumu par vietējiem referendumiem.

Tāpat apgabala padomes paziņojumā izteikta prasība piešķirt krievu valodai Doņeckas apgabalā reģionālās valodas statusu, kā arī paplašināt vietējo pašvaldības iestāžu pilnvaras.

Deputāti apgalvo, ka iestājas par "vienotu un stipru Ukrainu" un nosoda "šķeltnieciskos paziņojumus vai aicinājumus uz Doņeckas apgabala atdalīšanos no Ukrainas".

Tomēr vienlaikus Kijevai piedraudēts, ka gadījumā, ja "likumīgās prasības" tiks ignorētas, Doņeckas apgabala padome "atstāj sev tiesības uz adekvātām darbībām, kas vērstas uz apgabala iedzīvotāju tiesību un brīvību aizstāvību".

Pasaulē

Uz BRICS valstu galotņu tikšanos, kas šajās dienās notiek Krievijā, Tatarstānas galvaspilsētā Kazaņā, ieradušies ne tikai Ķīnas, Indijas, Dienvidāfrikas, Ēģiptes, Irānas, Turcijas un citu valstu vadītāji, bet arī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterešs. Tieši viņa dalība šajā Krievijas rīkotajā pasākumā izraisījusi vislielāko Ukrainas un tās draugu neapmierinātību.

Svarīgākais