Ukrainā izsludina vispārējo mobilizāciju

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome devusi pavēli sākt vispārējo mobilizāciju visā valsts teritorijā, vēsta lenta.ru.

To savā "Facebook kontā 2. martā norāda Nacionālās drošības padomes vadītājs, partijas "Batkivščina" deputāts un Eiromaidana komendants Andrijs Parubijs. Viņš apstiprinājis, ka karaklausībai pakļautie saņems uzaicinājumu 2. marta rītā ierasties armijas daļās.

Jau ziņots, ka 1. martā Ukrainas armijai izsludināta kaujas gatavība. Šādu lēmumu pieņēmusi Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome, lai aizsargātu valsts kodolspēkstacijas, lidostas un citus svarīgos stratēģiskos objektus. 

Vienlaikus valsts amatpersonas norāda, ka joprojām cer uz mierīgu konflikta noregulējumu. Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks sestdien aicināja Krievijas pusi atvilkt savus spēkus dislokācijas vietās un iesaistīties politiskajā dialogā.

"Mēs aicinām Krievijas pusi nekavējoties atvilkt savus Melnās jūras spēkus dislokācijas vietās, samazināt spriedzi un mēs ar politisko dialogu ar mūsu Rietumu partneriem, ar Krievijas Federāciju un visupirms ar politisko dialogu valsts iekšienē atrisināsim visus sarežģītos jautājumus," paziņoja Jaceņuks.

Jaceņuks arī telefoniski sazinājies ar Krievijas premjeru Dmitriju Medvedevu un tas viņam apliecinājis, ka lēmums par karaspēka ievešanu Ukrainā nav pieņemts, ticis tikai pieņemts lēmums par tādu iespējamību.

ASV prezidents Baraks Obama sestdien Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam 90 minūšu ilgā telefonsarunā pavēstījis, ka Krievija ir pārkāpusi starptautiskās tiesības ar savu iebrukumu Ukrainā un brīdināja ar ASV un sabiedroto pretpasākumiem.

Obama aicinājis Putinu atvilkt Krievijas spēkus atpakaļ bāzēs Krimā un brīdināja, ka turpmāks starptautisko tiesību pārkāpums no Maskavas puses novedīs pie tālākas "politiskās un ekonomiskās izolācijas".

Francijas premjerministrs Žans Marks Ero sestdien paziņoja, ka Ukrainas teritoriālā integritāte ir "absolūti jāciena. "Ir jādara viss, lai šī integritāte tiktu pilnībā cienīta. Tas prasa lielu atbildību no visām pusēm, visupirms no visiem politiskajiem spēkiem pašā Ukrainā, bet arī no visiem Ukrainas partneriem,Ukraiņi vēlas demokrātiju un mēs to varam saprast. Viņi pagriežas pret Eiropu, pret Eiropas demokrātijām. Tie ir ukraiņi, kuriem ir jābūvē sava nākotne," norādīja Ero.

Savukārt Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs aicinājis savu Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu mazināt eskalāciju Krimas pussalā.

Lielbritānijas ārlietu ministrs svētdien dosies uz Kijevu, lai risinātu sarunas ar jauno valdību.

Jau ziņots,  ka ar automātiem bruņoti armijas formas tērpti cilvēki sestdienas rītā ieņēma visas ielas ap ministru kabinetu un parlamentu Krimas pilsētā Simferopolē.

Bruņotajiem cilvēkiem formas tērpi ir bez atpazīšanas zīmēm, sejas segtas maskām. Viņi pilnībā kontrolē ielas ap ministru kabinetu un parlamentu. Parlamenta priekšā izveidotas divas aizsardzības pozīcijas ar ložmetējiem.

Svarīgākais