Ukrainas armijai izsludināta kaujas gatavība

© Scanpix/AFP

Ukrainas armijai izsludināta kaujas gatavība.Šādu lēmumu sestdienas vakarā, 1.martā, pieņēmusi Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome ziņo "Ukrainska pravda", atsaucoties uz Ukrainas Augstākās Radas priekšsēdētāju un prezidenta pienākumu izpildītāju Aleksandru Turchinovu.

Tiek aizsargātas kodolspēkstacijas, lidostas un citi stratēģiskie objekti. Turčinovs skaiddro, ka šādi soļi sperti "ņemot vērā iespējamo agresiju." 

"Gadījumā, ja būs tieša militāra agresija no Krievijas puses Ukraina ar izstrādājusi detalizētu rīcības plānu. Mēs visi esam ukraiņi, mums ir jāapvienojas ap valsti, lai izvairītos no provokācijām, izlaupīšanas un saglabāt ticību un vienotību," - teica Turčinovs.

Krimā, kuru pēdējās dienās pārņēmuši bruņoti cilvēki, spriedze tikai pieaug. Ukraina ziņo, ka pussalā ieradušies papildus 6000 Krievijas karavīru, bet prokrieviskā Krimas valdība lūgusi Krievijas prezidenta palīdzību miera nodrošināšanā.

Tiek uzskatīts, ka pie Krimas parlamenta Simferopolē un citur izvietotie kaujinieki ir Krievijas karavīri. 

Jaunais Ukrainas premjers Arsēnijs Jaceņuks paziņojis, ka Krievijas uzbrukuma gadījumā Ukraina pārtrauks attiecības ar Krieviju. Jaceņuks arī izteicis cerību, ka līdz "armijas intervencei" situācija nenonāks.

"Ukraina ir gatava aizsargāt savu suverenitāti. Es aicinu Krimas un Austrumukrainas iedzīvotājus nepieļaut valsts šķelšanos," teica Jaceņuks.

Jau ziņots, ka Krievijas parlamenta augšpalāta sestdien apstiprināja prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā.

"Sakarā ar ārkārtējo situāciju Ukrainā, draudiem Krievijas Federācijai pilsoņiem, mūsu tautiešiem, Krievijas Federācijas militārā kontingenta personālsastāvam, kas atbilstoši starptautiskajiem līgumiem dislocēts Ukrainā (Krimas Autonomajā Republikā), pamatojoties uz Krievijas Konstitūcijas 102.panta 1.daļas punktu "g", iesniedzu Krievijas Federācijas Federālajā Padomē lūgumu par Krievijas Federācijas bruņoto spēku izmantošanu Ukrainas teritorijā līdz sabiedriski-politiskās situācijas normalizācijai šajā valstī," paziņoja Kremlis.

Svarīgākais