No pirmā lietuviešu nanopavadoņa pārraidīti vārdi "Lietuva mīl brīvību"

Pirmie Lietuvas nanopavadoņi "LitSat-1" un "LituanicaSAT-1", kas janvārī tika nogādāti Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS), piektdien plkst.9.30 pēc Latvijas laika viens pēc otra sekmīgi palaisti atklātā kosmosā, un drīz pēc tam no "LitSat-1" pārraidīti trīs visas sabiedrības balsojumā izvēlēti vārdi lietuviešu valodā - "Lietuva mīl brīvību".

Ar šo notikumu Lietuvu apsveikusi ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Stacijai atrodoties virs Austrumsibīrijas, pavadoņus no SKS izstūmusi japāņu astronauta Koiči Vakatas vadīta robotroka.

No kosmosa pārraidītos lietuviešu vārdus pirmie uztvēruši brazīliešu radioamatieri, kad pavadonis apriņķojis Zemi jau otro reizi. Apliecinājumu par saņemto signālu viņi atsūtījuši Kauņas Tehnoloģijas universitātei. Drīz pēc tam signāls fiksēts arī Liepišķu satelītsakaru stacijā pie Viļņas un jaunajā Kauņas Tehnoloģijas universitātes sakaru stacijā.

Savukārt pavadoņa "LituanicaSAT-1" raidītos signālus pirmais uztvēris radioamatieris Miks Ruprehts no Vācijas, bet drīz vien ziņojumi saņemti arī no Krievijas, Ķīnas un Argentīnas.

Kā pastāstījis "LituanicaSat-1" misijas vadītājs Vītenis Buzs, no Viļņas Universitātes Matemātikas un informātikas fakultātē iekārtotā misijas kontroles centra izdevies nodibināt radiosakarus, lai gan sākumā signāls bijis ļoti vājš. Pavadonis pārraida informāciju par saviem svarīgākajiem parametriem - temperatūru, enerģijas patēriņu, uzlādes līmeni. Lietuvas teritoriju pavadonis pārlidos četras reizes diennaktī, un radiosakarus ar to varēs nodibināt visi interesenti.

No "LituanicaSAT-1" paredzēts pārraidīt Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites ierakstītos apsveikuma vārdus - "Sveicieni visiem lietuviešiem visā pasaulē!", bet vēl nav zināms, kad tas notiks. Šis brīdis tiks izraudzīts atkarībā no pavadoņa tehniskā stāvokļa, orbītas parametriem un citiem apstākļiem, kas noteiks arī, kad tas veiks paredzētos eksperimentus un pētījumus.

Jau ziņots, ka ceļu kosmosā pirmie Lietuvas nanopavadoņi sāka 9.janvārī, kad pēc vairākkārtējas lidojuma atlikšanas no Volopa salas ASV austrumu piekrastē startēja raķete "Antares" ar bezpilota kapsulu "Cygnus", kas nogādāja uz SKS šos divus un vēl aptuveni 30 mazos satelītus.

Pavadonis "LitSat-1" konstruēts Kauņas Tehnoloģijas universitātē ar Lietuvas Kosmosa asociācijas un Kosmosa zinātņu un tehnoloģiju institūta atbalstu. Iecerēts, ka tas pārbaudīs jaunus principus mazo pavadoņu orientācijai telpā, izmēģinot pjezoelektrisko orientācijas sistēmu, kas tālāk varētu tikt pārbaudīta nākamajā lidojumā 2015.gadā. Tas nākotnē varētu pavērt daudz plašākas iespējas nanopavadoņu izmantošanai un to sistēmu veidošanai.

Otrs pavadonis "LituanicaSAT-1" tapis sadarbībā starp Viļņas Universitāti un nekomerciālo organizāciju "Inovatyvūs inžineriniai projektai". To veidojusi vairāk nekā 30 cilvēku komanda, kurā darbojušies augsti kvalificēti jaunie lietuviešu zinātnieki, inženieri, fiziķi un programmētāji, strādājot gan Lietuvā, gan ārvalstīs. Iecerēts, ka orbītā pavadonis atradīsies vairāk nekā pusgadu, analizēs Saules aktivitāti un Zemes magnētisko lauku, izmēģinās lietuviešu radītās tehnoloģijas un pārbaudīs alternatīvus enerģijas avotus ekstremālos apstākļos.

Svarīgākais