Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja: Situācija Krimā jārisina ar starptautiskajām organizācijām

© F64

Situācija Krimā, Ukrainā, ir jārisina, ievērojot trīs principus - to, ka Ukrainas teritoriālā integritāte jeb nedalāmība nav apšaubāma, respektējot Budapeštas memorandu un kā vidutāji jāiesaista starptautiskās organizācijas, aģentūrai LETA sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica (RP).

Viņa norādīja, ka Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) pašlaik Kijevā piedalās sarunās ar Ukrainas amatpersonām. Stingrāka Latvijas reakcija būs gaidāma pēc šo sarunu noslēguma, kad būs zināms, kā Latvija vislabāk var palīdzēt Ukrainai. Komisijas priekšsēdētāja pauda, ka kā vidutāju situācijas risināšanai ir jāiesaista Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO).

Kalniņa-Lukaševica sacīja, ka Krievijai ir jāievēro un jārespektē Budapeštas memoranda nosacījumi. 1994.gadā, kad Ukraina atteicās no saviem kodolieročiem, ASV, Krievija un Lielbritānija Budapeštā parakstīja memorandu, apņemoties garantēt Ukrainas suverenitāti un robežu negrozāmību.

Vaicāta, vai Latvijai nevajag spert līdzīgus soļus, kā to darījusi Lietuva, izsaucot Krievijas vēstnieku, politiķe skaidroja, ka vispirms sarunās ar Ukrainas amatpersonām ir jāsaprot, kādā veidā Latvija vislabāk var palīdzēt.

Kā ziņots, Lietuvas Ārlietu ministrija sakarā ar notikumiem Krimā izsaukusi Krievijas vēstnieku Viļņā, lai lūgtu viņam paskaidrojumus.

Jau vēstīts, Ukrainā, Krimas pussalā, piektdien turpinās militārās spriedzes eskalācija, kas aizsākās, kad naktī Simferopoles un Sevastopoles lidostās tika izvietoti bruņoti cilvēki, pēc visa spriežot, Krievijas karavīri.

Krimas galvaspilsētas Simferopoles lidostā joprojām atrodas bruņotu cilvēku grupa. Kā kļuvis zināms no militāriem avotiem, tie nav Krievijas Melnās jūras karaflotes, bet gan Krievijas bruņoto spēku specvienību kaujinieki, vēsta Ukrainas tīmekļa medijs "Segodņa".

Krievijas Melnās jūras flotes raķeškuteris no Balaklavas līča pie Sevastopoles jūrā nav ļāvis iziet Ukrainas robežsardzes kuģiem, ziņu aģentūrai UNIAN pavēstīja robežsardzei tuvu stāvošs informācijas avots.

Sevastopolē piektdien no rīta nolaidušies astoņi no Krievijas Anapas pilsētas atlidojuši armijas helikopteri, atsaucoties uz savu informācijas avotu, vēsta tīmekļa ziņu medijs ZN.

Avots neizslēdz iespēju, ka vienā no tiem varētu būt atlidojis Ukrainas līdzšinējais prezidents Viktors Janukovičs.

Ukrainas iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs piektdien paziņoja, ka Krimā sācies bruņots Krievijas iebrukums.